Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - DENİZLİ Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Bürosu, yeni bir dolandırıcılık yöntemi olan 'kripto virüsü'ne karşı bilgisayar kullanıcılarına uyarıda bulundu.
Siber Suçlar Bürosu’nun, Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinden yaptığı uyarıda, vatandaşlarI kripto virüsüne karşı uyardı. Virüsle önce fatura bilgisi görünümünde mail gönderildiği, bu mailin açılmasının ardından ele geçirilen kişisel bilgilerin geri verilmesi için para talep edildiği belirtildi. Uyarıda, "Son günlerde fatura maili ile gelen virüs çok sayıda kullanıcının ev ve işyerlerindeki bilgisayarlara bulaşarak, bilgisayarda yer alan tüm bilgiler ele geçirilerek şifrelenmektedir. Bu bilgilerinizin geri vermenin karşılığında para talep edilmektedir" denildi.
Virüsün nasıl bulaştığı konusunda da şu bilgiler verildi:
"Bir GSM şirketinden (Turkcell) geldiğini zannettiğiniz bir e-posta alıyorsunuz ve fatura detay bilgisini tıkladığınızda, o GSM şirketine ait web sitesi gibi görünen, fakat onunla ilgisi bulunmayan bir siteye yönlendiriliyorsunuz. Buradan indirdiğiniz dosyayı açtığınızda virüsü bilgisayarınıza bulaştırmış oluyorsunuz."
Bu tür olayda şantaj mağduriyeti yaşanmaması için ise polis, "Nereden geldiğiniz bilmediğiniz bir e-posta alırsanız dikkatli olun, emin olmadan açmayın. Şüphelendiğiniz durum olursa da hiç düşünmeden silin. Bilgisayarınıza güncel bir antivirüs programı kurun. İndirdiğiniz dosyaları virüs taramasından geçirin" uyarısında bulundu.

RÇ(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)