ANKARA,() - HSYK'nın 2014 Yaz Kararnamesini değerlendiren Ömer Faruk Eminağaoğlu; "Bu seçim yargıçları, hem atamaya tabi tutulmuş, hem de başlamamış seçim takvimi nedeniyle, seçim işlerinin aralıksızlığı gerekçesiyle, bulundukları yerde geçici olarak kalacakları ifade edilmiştir. Bu yargı ve de seçimler üzerinde büyük bir baskıdır" dedi.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK'nın 2014 Yaz Kararnamesini değerlendirdi. Eminağaoğlu, kararnameyle 2 bin 500'ün üzerinde yargıç ve cumhuriyet savcısının yerinin değiştiğini dile getirerek; "Somut hiç bir dayanağı olmadan keyfi biçimde kararnameye dahil edilenler, yine atama isteği olmadan kararname kapsamına alınanlar yanında, özellikle mahkeme başkanı ve cumhuriyet başsavcısı gibi ünvanlı görevlerde bulunan çok sayıda kişinin de somut hiç bir gerekçe ve neden olmadan kararname kapsamında yer alması, yine isteği olmadan yargıç iken savcı, savcı iken yargıç yapılanlar da gözetildiğinde, yargı için güvence olması gereken HSYK, yargı üzerinde terör estirerek çağdışı bir anlayış sonucunda bu kararnameyi ortaya çıkarmıştır. Yapılan görev yeri değişiklerinde ehliyet ve liyakatın gözetilmemesi, HSYK'nın koruma, kollama ve ayrımcılık duygu ve düşüncesiyle hareket edildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Aksinin ikna edici biçimde ortaya konulması gerekmektedir ki, konulamamaktadır. Bu durum, HSYK ile ilgili yapılan yasa ve görev değişiklikleri de gözetildiğinde HSYK'ya hakim olan bakanlık iradesinin yanında ya da karşısında olmak gibi yorumları ortaya çıkarmıştır ki, yargıyı bu görünüme sürükleyen, meslektaşlar üzerinde bu şekilde etiket ve baskı yaratan HSYK'yı tarih önünde kınıyorum.Bugün neredeyse üçüncü dünya ülkelerinde bile yargıda istek dışı atamalara son verildiği hatırlandığında, bu kararnamenin temelini istek dışı atamaların oluşturması; güdülen, biçim verilen bir yargının amaçlandığını bir kez daha açıkça ortaya koymuştur. Yargı için güvence olması gereken HSYK, yargıyı yöneten bir organ konumuna sürüklenmiş, bu şekildeki varlığı ve yaptığı bu uygulamaları, yargı için en büyük tehlike haline gelmiştir" diye konuştu.

"HSYK'NIN KOLLAYICI HAREKET ETTİĞİNİN GÖRÜLMESİ ŞAŞIRTICI OLMAMIŞTIR"

Ömer Faruk Eminağaoğlu, açıklamasında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu eleştirerek şunları dile getirdi; "Adalet Bakanlığı bürokratlarından kararnamede yer alanlarının çok büyük bir bölümünün, bir başka yer yokmuş gibi Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına atanması, Bakanlık ile Başsavcılığın siyam ikizi görüntüsünü ve bu bütünsel yapıda HSYK'nın siyasi irade ile aynı duruş içinde olduğunu ortaya koymuş,Adalet Bakanlığı 'nda görevli olan diğer kişilerin atamalarında da HSYK'nın kollayıcı hareket ettiğinin görülmesi şaşırtıcı olmamıştır. HSYK'daki bu işlemlerin, siyasi iradenin arzu ve isteklerini yansıtması ise, HSYK'nın adeta bir karargah durumunda olduğunu göstermektedir ki, 2014 sonbaharında yapılacak HSYK seçimlerine iktidarın şimdiden soyunması ve seçim sürecini organizeye yönelik çaba ve çalışmaları da, gelecekteki HSYK'nın, bu HSYK'dan geri kalmamasına yönelik isteğini, bu HSYK'dan olan memnuniyetini ortaya koymaktadır."

"SEÇİM YARGIÇLARI BU YOLLA BASKI ALTINA ALINMIŞTIR"

Kararnameyle seçim yargıçlarının baskı alındığını iddia eden Eminağaoğlu; "Kararname ile terör estirilmiş, seçim yargıçlarından çok büyük bir bölümü de kararnameye dahil edilmiş, bu durumu perdelemek için Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin aralıksız işleyecek olması nedeniyle, bu seçim yargıçlarının seçim süreci bitene kadar yerlerinde kalacakları ifade edilmiştir. Oysa seçim takvimi henüz başlamamış olup, 29.6.2014 tarihinde başlayacaktır. Bu seçim yargıçları, hem atamaya tabi tutulmuş, hem de başlamamış seçim takvimi nedeniyle, seçim işlerinin aralıksızlığı gerekçesiyle, bulundukları yerde geçici olarak kalacakları ifade edilmiştir. Bu yargıçların atandıkları yerdeki yetkileri, seçimlerdeki performanslarına göre mi belirlenecektir! Bu yargı ve de seçimler üzerinde büyük bir baskıdır. Aynı seçim takvimi içine HSYK seçim süreci de denk gelmekte ve çakışmaktadır ki, bu anlayış orda da sergilenecek midir! Seçim yargıçları bu yolla baskı altına alınmıştır! Bu süreçte kararnameye karşı yapılacak başvurularla bazı atamaların değiştirilmesi veya bazı atamaların değiştirilmemesi ise, ayrıca seçimlerde gölge yaratıcı nitelikte olacaktır" dedi.

"HSYK'YI YARGI ÜZERİNDE YARATTIĞI BASKI NEDENİYLE KINIYORUM"

HSYK'yı kararname nedeniyle kınadığını dile getiren Eminağaoğlu, açıklamasına şöyle sonlandırdı; "Her yıl binlerce kişinin ataması yapılmakta, bu yıl da aynı kapsamda bu kararname çıkarılmakta denilerek, yapılan işlemler meşru gösterilmekte olu, yargıdaki ortaçağdan kalan bu uygulamalara bir an önce son verilmesini diliyoruz. Yargıya güvence oması gereken HSYK'yı, etik değerlerle çatışan bu atama kararnamesiyle yargı üzerinde yarattığı baskı nedeniyle kınıyorum. HSYK, bir yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yönetilmesini, bir yandan yeni HSYK seçimlerinde yargıç ve savcılardan amaçladığı oylar ve o seçimlerin kendi iradesi altında yönetilmesi amacıyla, objektiflikten uzak biçimde hareket etmiş, kendi varlık nedenini görmezden gelmiştir. Yargı için güvence oluşturacak, yargıya vesayet yaratmayacak bir HSYK'nın varolacağı, terkedilmeyen ezberler nedeniyle çağdışı anlayışlarla çıkarılan bu atama kararnamelerinin son bulacağı günler de elbette gelecektir."