İZMİR'de emekli vali ve emniyet müdürleri, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında emniyet teşkilatında yaşanan tayinlere, basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan emekli vali, emniyet müdürü ve polis memurları, hükümetin, yolsuzlukların üzerini kapatabilmek için bu tayinleri gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Emekliler adına basın açıklaması yapan eski valilerden Kamil Acun, polis teşkilatının odakta olduğu olumsuz görüntülerin kendilerini rahatsız ettiğini dile getirdi.
Acun, “Daha saygın bir polis imajı yerine, etrafa yayılan pis kokular ve kitleler halinde yapılan tayinler, bizleri endişeye ve umutsuzluğa sevketmektedir. Demokrasinin bir gereği olarak, askerin yakın zamanda kışlasına döndürülmesini sevinçle izlediğimiz sırada, bu kez de başka bir vesayet iddiaları maalasef sevincimizi bölmüştür" ifadelerini kullandı.
Herhangi bir taraf ya da eğilimin polisini değil, devletin polisini istediklerini anlatan Acun, "İşe alma, tayin ve terfiler objektif kurallarla yapılmalıdır. Ayrıca bu kitlesel atamalar, performansı da olumsuz yönde etkilemektedir. Atama hiçbir zaman ceza yerine kaim edilmeyip, yasal bir prosüdüre bağlanması gereken idari bir tasarruftur. Çürük elmaları, atama yoluyla değil de yapılacak objektif soruşturmalarla bünyeden temizlenmelidir. Bunun yanı sıra ücretlendirmede de hakkaniyet ölçülerinin işlediği ve hukuk kurallarıyla güvence altına alınmış etkin bir otokontrolün hakim olduğu bir düzenleme istiyoruz. Çarpıklık, bozukluk ve tüm olumsuzluklar, bu ilkelerin hakim kılınmasıyla tesis edilebilir. 12 Eylül öncesi, özlük haklarında etkin olan sağcı solcu anlayışı yerini, mütedeyyin olan ya da olmayana bırakmıştır. Her iki ölçüt de olumsuz olmuş ve sonuçları gözle görülür şekilde ortaya çıkmıştır" dedi.
Emekliler olarak hiçbir ikbal beklentisi içinde olmadıklarını ve gidişatı endişeyle izlediklerini belirten Acun, "Tepkimiz böyle değerlendirilmelidir. Yaşanan bu sevimsiz olaylar karşısında suskun kalmaya aklımız ve gönlümüz elvermemiştir" diye konuştu.
Yaklaşık 70 kişilik grup, basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Meydanı’ndan ayrıldı.