DENİZLİ’de Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Koordinatörü Olgun Sakarya, elektrik özelleştirmesinin sonuçlarını anlatarak, Türkiye’de 21 dağıtım bölgesinin özel sektör tarafından işletildiğini belirtip özelleştirmenin vatandaşa ucuz elektrik olarak yansımadığını kaydetti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Haftası etkinlikleri kapsamında Makine Mühendisleri Odası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda kişi katıldı. Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Koordinatörü Olgun Sakarya, elektrik özelleştirmeleri ve sonuçları hakkında konferans verdi. Ülkelerin enerji politikaları ile ilgili bilgiler aktaran Sakarya, "Gelişmiş ülkeler enerji politikalarını oluştururken çevreye etkisine öncelik vermektedir. Bunun yanı sıra arz güvenliği, ekonomik maliyet ve sürdürülebilirlik en önemli önceliklerdir. Bu politik tercihlerin dışında kaynak çeşitliliği, azami oranda dışa karşı bağımsız olması söz konusu. Ancak bizim ülkemizde dışarıya karşı bağımsızlık maalesef söz konusu değil. Örneğin Türkiye’nin doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlıyken bir de nükleer santrallerimizle Rusya’ya bağımlı olmamızı anlamak mümkün değildir" dedi.
Sakarya, Türkiye’de elektrik özelleştirmeleri konusunda yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda da bulundu. Sakarya, "Türkiye’de elektriğin özelleştirilmesinde izlenen yol parçalayıp, bölüp özelleştirmek olmuştur. Bugün itibari ile 21 dağıtım bölgesi özel sektör olarak işletilmektedir. Önümüzdeki günlerde ise Elektrik İşletme Piyasası A.Ş. oluşturulacaktır. Ülkemizde 60 milyar dolarlık enerji ithalinin 30 milyarlık bölümü elektrik enerjisi üretmek amacıyla ithal edilmektedir. Buna nükleer de eklendiğinde tablo daha kötü olacaktır. Özelleştirme için yola çıkılırken, verimli işletim, arz güvenliği ve kalitenin artması, yenileme çalışmaları, kayıp kaçakların azalması, rekabetin faydalarının tüketiciye yansıması hedeflenmişti. Ancak bugün baktığımızda bu beklentilerin hiçbirisi gerçekleşmedi. Özellikle gelinen noktada vatandaşların ucuz elektrik tüketmesi sağlanamadı" diye konuştu.