Muhammet KAÇAR/RİZE, () - RİZE’nin Ovit Yaylası'nda 1- 3 Ağustos tarihleri arasında 17’ncisi düzenlenecek Ekşioğlu Vakfı Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri için hazırlatılan 630 kilo ağırlığındaki dev kazanda 1.5 ton sütlaç pişirilerek rekor denemesi yapılacak. Guinnes Rekorlar Kitabı’na göre 303 kilo 74 gramla Yunanistan’ın elinde bulundurduğu tek seferde sütlaç pişirme rekoru kırılmaya çalışılacak.
Ekşioğlu Vakfı tarafından 2 bin 640 rakımlı Ovit Yaylası'nda düzenlenecek olan 17’nci Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri ilginç bir rekor denemesine ev sahipliği yapacak. 3 mühendis ve 11 işçinin bir haftalık çalışmasıyla imal edilen 2 metre 65 santimetre çapında ve 65 santimetre derinliğindeki 630 kiloluk dev kazanda, sütlaç pişirme rekoru kırılmaya çalışılacak. Guinnes Rekorlar Kitabı’na başvuran Ekşioğlu Vakfı sütlaç rekorunun 303 kilo 74 gramla Yunanistan’a ait olduğunu öğrendi. Rekoru Türkiye’ye getirmeyi hedefleyen vakıf dev kazanda 1.5 ton sütlaç pişirerek 50 bin kişiye ikram edecek.
SÜTLAÇ REKORU TÜRKİYE'NİN ELİNE GEÇECEK
Konuyla ilgili açıklama yapan Ekşioğlu Vakfı Basın Danışmanı Necati Selvitop sütlacın Karadeniz'e özgü bir tatlı olduğunu belirterek, Yunanistan’ın baklavadan sonra sütlacı da sahiplenmeye çalıştığını ileri sürdü. Selvitop, "2010'da Yunanistan’da 303 kilo 74 gramla tek seferde sütlaç pişirme rekoru kırıldı. Yunanistan baklavadan sonra sütlacı da sahiplenmeye çalışıyor. Bizler de Karadeniz’in en meşhur tatlısı olan sütlaçla rekor kırma denemesi yapacağız ve bu rekoru Yunanistan’ın elinden alacağız. 1.5 tonluk sütlaç ile rekor Ovit yaylasında Türkiye’nin eline geçecek" dedi.
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi, Karadeniz’in en meşhur tatlısı olan sütlaçla rekor denemesi yapacaklarını belirterek, "Bu denemeyle Ekşioğlu Vakfı ve Ovit yaylası Guınes Rekorlar Kitabına adını yazdıracak. Karadenizliler Yunanistan tarafından elinden alınan sütlaç tatlısı unvanını yapacağı rekor denemesiyle geri alacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI