İHSANOĞLU: RÜŞVET VERİYORLAR 
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları için gittiği Soma'da maden şehitliğini ziyaret etti. Daha sonra şehit madencinin evine giden Ekmeleddin İhsanoğlu, Soma Kaymakamlık binası önündeki meydanda televizyon programı çekimine katıldı. Programın tamamlanmasıyla Ekmeleddin İhsanoğlu, burada kendisini bekleyen vatandaşlara, seçim otobüsünün üzerinden seslendi.
Vatandaşların 'Soma seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla kürsüye çıkan Ekmeleddin İhsanoğlu, konuşmasının hemen başında ezan okununca sözlerine ara verdi. Ezanın bitmesiyle konuşmasına başlayan İhsanoğlu, vefat eden madenciler için 'Fatiha' okunmasını istedi. "Kanunlar biran önce çıkartılmalı yoksa daha çok felaketler yaşanır" diyen Ekmeleddin İhsanoğlu, "Şehit kardeşlerimizin mezarına gittik. Sosyal travmanın derin olduğunu gördük. Mezardaki bir yazıda 'İnşallah bu tür kazalar madencilerin kaderi olmaz' diye. Ne güzel söylemiş inşallah ölüm madencilerimizin kaderi olmaz. Felaketler madencinin fıtratında olmaz. Türkiye, bu madenciler sayesinde, muhasır medeniyetler seviyesine çıkar. Bu felaketin ilk olduğu günlerde, birileri çıkmış diyor ki 'bu işin fıtratında var.' 'İngiltere'de 19 yüzyılda şu kadar kişi ölmüş' diyor. 2014 senesinde, 19 yüzyıldaki İngiltere'yi örnek alıyor. Bizim gerimizdeki Şili'de ne oldu. Uzun uzun çalışmalar, bilimsel çalışmalar sonrasında hepsini kurtardılar. Biz ama önlem almıyoruz, sonra mangalda kül bırakmıyoruz" dedi.
Madencilik için yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini de dile getiren Ekmeleddin İhsanoğlu şunları söyledi: "Taşeron sisteminin kaldırılması lazım. Bu kanunun çıkartılması lazım. Eğer bu düzenlemeler yapılmazsa yeni felaketler yaşarız. Bu bölgede başka iş imkanları da yaratmak lazım. Tarıma yeniden önem vermek lazım. Gıda sanayisine önem vermek lazım. Uzun vadeli planlar yapılmıyor. Herkesin kafasına estiği gibi davranmasıyla geliyor bu felaketler. Bu işin fıtratında var diyorlar. Türkiye artık bu muamelelere layık değil. Ben söz veriyorum bu işin takipçisi olacağım."
TÜRKİYE SESSİZİN SESİNİ İKİ KEZ GÖRDÜ
Turgut Özal'ın generallerin karşı koymasına rağmen başbakan seçildiğini dile getiren İhsanoğlu, "İki gün sonra pazar günü sizde 76 milyon Türk vatandaşıyla sandığa gidip kararınızı vereceksiniz. Üç aday var. Üç adaydan birisini seçeceksiniz. Hür iradenizle korkmadan rüşvete tabi olmadan, biz duyuyoruz paralar veriliyor. Bunu herkes söylüyor konuşuyor, biliyoruz bunu. Pazar günü Türkiye uyanacak sessiz yığınların sillesini görecek. Türkiye, sessizin sesini iki defa tarihinde unutmayacak şekilde gördü. 1950 ve 1983 yılında gördü. Biz 1950 yılını görmedik, ama 1983 yılında gördük. O zaman 5 general masaya harita koldular, 'sağdan parti kuracağız, soldan parti kuracağız marş marş' dediler. Ama bu memleketinin yetiştirdiği kıymetli evlatlardan birisi ertesi gün başbakan adayı oldu. O milletini seviyordu, hizmet etmek için tecrübeliydi millet onu tuttu, o 5 generalin dizaynının aksine başbakan yaptı. O da tuttu Türkiye'yi krizden çıkardı. Sizde inşallah pazar günü benzer bir sürprizle İhsanoğlu'nu başa getireceksiniz. Çünkü siz iftira istemiyorsunuz ayrımcılık istemiyorsunuz. Sen alevisin zazasın, sen ermenisin diyen adam istemiyorsunuz. Hepimiz Türk'üz, 'Ne mutlu Türküm diyene.' Teröristlere terörist diyemeyenler, İŞID'e terörist diyemeyenler, rehineleri kurtaramayanlar, sınırları koruyamayanlar için millet artık yeter, artık yeter diyor. Türkiye birleşmek istiyor, kutuplaşmak istemiyor. Bir ve beraber içerisinde huzur içerisinde yaşamak istiyor. Bölünme korkusu içerisinde yaşamak istemiyor. Kutuplaşma içerisinde yaşamak istemiyor, biz bıktık artık. Bu millet huzuru içerisinde ekmeğini kazanmak büyütmek istiyor. Türkiye artık yeter diyor adalet istiyor. Ak Parti gösteriyor yasal oluyor. HDP gösteriyor yasal oluyor. Bu iki aday tek aday gösterecek bu proje oluyor. Evet, proje ama bu milli proje arkadaşlar. Türk milletinin projesi. Onların kurucuları bakanlar bana oy veriyor. Partililer bana oy verecek bunu Pazar günü göreceğiz. Bu milli proje sevgili arkadaşlarım. Ortadoğu projesi falan değil" diye konuştu.
Ekmeleddin İhsanoğlu ayrıca, IŞİD üyelerinin İstanbul'da cihat namazı kılmasına da tepki gösterip, "Bunlar bu suratsız insanlar, insanları kesiyorlar, bu insanların önünde kolluk kuvvetlerimiz durmuyor, İstanbul'a kadar kol geziyorlar" dedi.
Vatandaşlara bir madencinin yazdığı şiiri de okutan Ekmeleddin İhsanoğlu, daha sonra Soma'dan ardıldı.