DENİZİN vazgeçilmezi martılar, yaz aylarından kalma günlerin yaşandığı Marmara kıyılarında, bir yandan güzel havanın tadını çıkarırken, diğer yandan atılan yiyeceklerle besleniyor.
Deniz bulunan her yerde çeşitli türleri görülen martılar, Marmara Denizi’nde türünün özelliklerine yeni alışkanlıklar da ekliyor. Aslında etçil bir kuş türü olan ve yumuşakça, yengeç ve küçük balıklarla beslenen martılar, insanlarla birlikte uzun süre yaşamanın getirdiği alışkanlıklarla tahıl ürünleri tüketmeye de başladı. Gemilere eşlik eden martılar atılan simitleri yerken, kıyıda bekleyenler ise kuruyan ekmek parçalarıyla karnını doyuruyor.
Mudanya’da da martılar, bir yandan güzel havanın keyfini çıkarırken, diğer yandan atılan emek parçalarını gagalarıyla güvenli yerlere taşıyarak tüketiyorlar.
Martıları besleyenlere uzmanların bir de uyarıları var. Özellikle plastik parçalarının denize atılmaması isteyen uzmanlar, bunları yiyecek zanneden martıların, yuttuktan sonra hazmedemedikleri için sürekli tokluk hissi sonucu yaşamlarını yitirdiklerini belirtiyorlar.