KİTAP OKUYORUZ KİMSEYE ZARARIMIZ YOK
Kitap okuyanlardan adını vermek istemeyen bir kişi Gezi'yi anmak için Taksim'e geldiklerini belirterek, "Merdivenlerde kitap okuyorduk ancak polis bizi kovdu. Biz de bu şekilde bir protesto geliştirdik. Kitap okuyoruz, kimseye bir zararımız yok" diye konuştu.
Kitap okuma eylemine katılan başka bir kişi ise "Gezi'nin yıldönümü nedeniyle gelmiştik ama park kapalı. Merdivenlerde oturuyorduk ve polis bizi kaldırdı. Bizde buraya oturduk. Burada devam ediyoruz anmaya. Oradan kalkmamızı rica ettiler, 'yasak olmamasına rağmen kalkın, yasak değil ama kalkın' gibi söylemlerde bulunarak..." dedi.

Yolda oturan grubu kaldırmak isteyen polis, "Arkadaşlar lütfen bize yardımcı olun, şu anda hep birlikte trafiği kapatıyoruz burada" demesi üzerine grup trafiğin kapalı olduğunu belirtti.

"BURADA BİRBİRİMİZİ TANIMIYORUZ"
Bu sırada kitap okuyanlar arasında bulunan ve avukat olduğunu söyleyen bir kişi, "Medeni'nin katilini bulun, Ahmet'in katili bulun, en son öldürülen Uğur Kurt'un katilini bulun, Berkin Elvan'ın katilini bulun. Bunların hepsi tutunaklara geçmiş ve meslektaşlarını tarafın gerçekleştirilen ölümler. Biz burada kitap okuyoruz. Kime ne zararı var. Gezi Parkı kaç yıldır kapalı, siz bana 'kaç yıldır burada kitap okuyorsunun' diyorsunuz. Kaç yıldır Gezi Parkı polisler tarafından böyle ablukaya alınıyor. Kimin için, ne için? Biraz mantıklı cevap verin. Tamam sizde emir uyguluyorsunuz. 10 tane, 20 tane, 50 tane vatandaş burada kitap okuyor ve devletin düzeni bozuluyor. Ben burada bir sözcüde değilim. Burada birbirimizi tanımıyoruz" diyerek polislere tepki gösterdi.

"YAPTIĞINIZ KANUNSUZDUR"
Daha sonra kitap okumak için grupla birlikte yola oturan kişi bir açıklama yaparak, şunları söyledi:

"Bir yıldır 20'ye yakın insan öldü, canımız yanıyor. Evlerimizde kitap okumayı da biliyoruz ama bu bir tepki. Bizim muhatabımız tekil tekil insanlar değil. İnsanları galeyana getirmek içinde gelmedik. Her halde hepimiz kendi kendiliğimizden karar alarak geldik buraya. Örgütlü varsa 2- tane arkadaş gelmiştir buraya. Biz burada kitap okuyoruz. Getirsinler yazılı bir talimat, Mutlu'dan mı gelmiş, kaymakamdan mı gelmiş, İçişleri Bakanı'n da mı gelmiş, Başbakan'dan mı gelmiş" dedi. Polis yolda oturan ve kitap okuyan grubu tekrar uzaklaştırmak istedi.
Bu sırada avukat olduğunu söyleyen kişi "Yaptığınız kanunsuzdur. Kanunsuz emri uyguluyorsunuz" diyerek polislere tepki gösterdi.
Kolkola giren polis, kitap okuyan grubu İstiklal Caddesi girişine kadar uzaklaştırdı.

Enver ALAS - Yaprak KARADENİZ/iSTANBUL, ()