ÇANAKKALE'de işletme sahipleri, eğlence vergisinin yüksek oranda artmasını, oyun konsolunu yere fırlatıp kırarak protesto etti.
Belediye Meclislerinin yetkisinden alınarak Bakanlar Kurulu'na devredilmesinin ardından, işgaliye harcı ve eğlence vergisi bedelleri yüksek oranda arttı. Geçtiğimiz günlerde işgaliye harcı bedellerinin yüzde 500 oranında zamlanmasının protesto edilmesinin ardından, bu kez de işletme sahipleri eğlence vergisindeki artışa tepki gösterdi. Belediye daha önce eğlence yerlerinde oyun konsolu başına günlük 50 kuruş alırken, yeni düzenleme ile yüzde 600 zam yapılarak 3 TL'ye çıkarıldı. Bunu yüksek bulan bir grup işletmeci, Demircioğlu Caddesi'nde Çanakkale Savaşları'ndan kalma tarihi top önünde basın açıklaması yaptı.
Grup adına konuşan Evren Kızoğlu, eğlence vergisi oranındaki yüksek artış nedeniyle oyun salonları işletmecileri olarak zor durumda kaldıklarını söyledi. Oyun salonlarındaki ilk oyun konsolundan günlük 5 lira, sonraki her oyun konsolu için 3 lira vergi alınacağını belirten Kızoğlu şunları söyledi:
"Örnek vermek gerekirse işletmekte olduğum oyun salonunun günlük eğlence vergisi 71 TL'dir. Aylığa vurduğum zaman 2 bin 130, yıllık 25 bin 560 TL'dir. Aynı Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen 5 yıldızlı otelin günlük eğlence vergisi 80 lira olarak karara bağlamıştır. Adalet bunun neresinde. Milyon lira ciro yapan 5 yıldızlı otel ile aramızdaki fark sadece 9 TL'dir. Bizler varımızı yokumuzu koyup, bankalardan kredi çekerek bu işletmeleri açtık. Her ay devletten maaş almıyoruz. Aksine bu maaşların ödenebilmesi için vergi vererek, devlete büyük katkılar sağlıyoruz. Yapılmak istenen nedir, biz küçük esnafın yükünü artırarak, işsizler ordusuna bizleri de dahil etme çabası nedendir? Bizler büyük yük altında eziliyoruz. Şu ana kadar Çanakkale'de 5 işyeri kapanmak zorunda kaldı. Soruyorum iktidara; yolsuzlukların faturasını küçük esnaftan mı çıkartacaksınız? İşgaliye harcı ve eğlence vergisinin hemen geri çekilmesini istiyoruz. Yargıya başvurarak kesin çözüm elde edene kadar elimizden geleni yapacağız."
Kızoğlu, açıklamasının ardından bir oyun konsolunu yere fırlatıp kırarak yapılan zamı protesto etti. Kızoğlu, protestosunun ardından kırılan parçaları toplayıp, çöpe attı.