BALIKESİR'de Türk Eğitim- Sen ile Türkiye Halk Bankası A.Ş. arasında yapılan maaş promosyonu protokolü, KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in açtığı dava sonrası iptal edildi. Balıkesir İdare Mahkemesi, promosyonun taksit taksit verilmesini hukuka aykırı bulurken, bankanın yaklaşık 4.2 milyon lira tutan promosyonu bir kerede ödemesi gündeme geldi.
Balıkesir merkez ve merkeze bağlı köylerde görev yapan yaklaşık 5 bin öğretmenin banka maaş ve promosyon anlaşması 3 Mayıs 2013 tarihinde yetkili sendika Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi ile Türkiye Halk Bankası A.Ş. Balıkesir Şubesi arasında imzalandı. 3 yılı kapsayan bu anlaşmaya göre banka, öğretmenlere hak ettikleri promosyonu 3 ayda bir taksitler halinde ödemesi kararlaştırıldı. Bu anlaşmayla aylık 23 TL olarak belirlenen promosyon tutarı 3 aylık sürelerde 69 lira olarak eğitimcilere ödenecekti.
KESK'e bağlı Eğitim-Sen hem öğretmen başına üç ylda övrenecek toplam 840 lirayı az buldu hem de promosyon paylarının taksitle ödenmesi işleminin Başbakanlık Genelgesi'ne aykırı olduğunu savunarak, işlemin iptali istemiyle Balıkesir İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
Mahkeme oy çokluğu ile aldığı kararda, banka promosyonları ile ilgili olarak yapılan düzenlemeler uyarınca, belirlenen promosyon miktarının tamamının mevcut personele tek seferde yapılması gerektiğini vurgulayarak, promosyon paylarının 3 ayda bir taksitle ödenmesi yönündeki ibarenin hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı. Mahkeme, dava konusu işlemi, Danıştay'da temyiz yolu açık olmak üzere iptal etti.
"BU KARAR TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK"
Eğitim-Sen Balıkesir Şube Sekreteri Özgür Sarıbülbül basın toplantısıyla müjdeyi tüm üyeleriyle birlikte öğretmenlere verirken, şu ana kadar promosyon olarak iki taksit ödeme yapıldığını ve kalan 625 liranın da bir ay içinde bir kerede ödenmesi gerektiğini savundu. Sarıbülbül, Balıkesir'deki tüm öğretmenlere ödenecek miktarın 4.2 milyon lirayı bulacağını söyledi.
Bu karar sonrası banka yetkilileri ile sendikalarının yeniden biraraya gelebileceğini vurgulayan Sarıbülbül, "yargı kararının uygulanmasıın isteyeceğiz" diye konuştu.
Bu kararın tüm Türkiye'ye örnek olacağını belirten Sarıbülbül, “Balıkesir İdare Mahkemesi'nin aldığı bu karar sadece Balıkesir'deki değil tüm Türkiye'deki eğitimcilerin haklarını koruyan bir konumdadır. Artık bu örnek kararla birlikte maaş promosyonlarında taksitle ödeme yapılamayacaktır" dedi.