EĞİTİM ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Balıkesir Şubesi'nin geleneksel dayanışma gecesine katılan Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, son günlerin tartışma konusu olan dershaneleri 'ucube' olarak niteledi. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesine karşı olduklarını dile getiren Demir, özel okulların da devletleştirilmesi gerektiğini savundu.
Balıkesir’de Ekilmiş Restoran'da düzenlenen geceye Genel Başkan Veli Demir, CHP, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri de katıldı. Genel Başkan Veli Demir eğitim sisteminde sanata yer verilmediğini, müzik ve resim gibi ders saatlerinin düşürüldüğünü kaydetti. Uluslararası bir değerlendirmede çocukların okuma, matematik ve fen bilimleri becerilerinde 65 dünya ülkesi içinde 44’üncü sırada yer aldığını kaydeden Demir şunları söyledi:
"Bilimsel, laik, demokratik, kamusal parasız eğitimi her yurttaşımızın ayağına eşit bir şekilde götürebilirsek, bu ucube olan dershane kendiliğinden kalkacaktır. Dershaneleri kaldırıp yerine 'özel okul açacağım' demek özelleştirmenin de özelleştirilmesi demektir. Biz hem dershane sistemine, hem de özel okula karşıyız. Özel okulların da kamulaştırılarak devlet okulu haline getirilmesini istiyoruz. Hükümet iktidara geldiğinde dershane sayısı 2 bindi. Bugün bu sayı onların ifadesi ile 3 bin 600, bizim ifademiz ile 6 bin civarında. Dersaneye giden öğrenci sayısı ise 350 bindi. Bugün bu rakam 2 milyon. Dershanelerde 50 bin öğretmenin yanı sıra en az 30 bin çalışan var. Bir yandan, ezberci, eleyici, seçkin, yarışma odaklı, sınav odaklı bir eğitim sistemini dayatacaksınız, bir yandan 'dershaneyi kaldıracağım' diyeceksiniz. Bu samimiyetsizliktir. Devletin tüm okullarına sahip çıkılsın, altyapısı geliştirilsin, öğretmen açıkları giderilsin, öğretmenlerin hakları verilsin, okulların ödenekleri arttırılsın ve bu dershane ayıbından kurtulunsun."
'KURTULUŞ, MUSTAFA KEMAL'İN IŞIKLI YOLUDUR'
1927 yılından beri uygulanan karma eğitimin tartışmaya açıldığını kaydeden Genel Başkan Veli Demir, Avrupa, Japonya ve tüm çağdaş ülkelerde karma eğitim yapıldığını dile getirdi. Demir şöyle konuştu:
"Bu cemaat ve iktidar savaşı ülkemizin bağırsaklarının temizlenmesine katkı sunacaktır. Ülkenin hayrına olduğunu düşünüyorum. Düne kadar askeri vesayete karşılardı, şimdi karşı olmadıkları görüldü. Bu ülkenin cemaatlerin, tarikatların ve para babalarının vesayeti altında olduğu da görüldü. Bu ülkenin gelmiş geçmiş en gerici hükümetinin eğitimi getirdiği nokta ortadadır. Kurtuluşun yolu Mustafa Kemal'in ışıklı yoludur” dedi.
EMEKLİ ÖĞRETMENE PLAKET
Eğitim-iş Balıkesir Şubesi, dayanışma gecesinde emekli öğretmenlere plaket verdi.  Genel Başkan Veli Demir ve sendika yöneticileri, öğretmenlikten emekli olan Aynur Dizbay, Şule Özkaya Aksu, Gülfer Demir, Vedat Demir, Halil Ayar, Veli Biçgin ve Emin Yiğit'e plaketlerini verdi.