ANTALYA Büyükşehir Belediyesi sokak köpeklerini, Almanya'dan gelen profesyonel ortaklarıyla arama kurtarma köpekleri olarak eğitiyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Alman Care-4 Life arasında yapılan işbirliği kapsamında Eylül 2013'te başlayan 'Antalya Arama Kurtarma Köpekleri Projesi' ile ilk olarak 3 sokak köpeğine arama kurtarma eğitimi verildi. Ardından Aralık ve Şubat aylarında yeni köpek grupları eğitime alındı.
Güver Uçurumu bölgesinde kurulan kampta komut, arama ve bulma, kurtarma eğitimi gören sahiplendirilmiş sokak köpekleri, performanslarıyla Alman eğitmenlerden tam not alıyor. Projeye göre sahipsiz, hayvan barınaklarında yaşayan sokak köpekleri arasından seçilen köpekler, önce sahiplendiriliyor, ardından uygunluk testi yapılarak arama kurtarma eğitimine tabi tutuluyor. Bu eğitimlerde başarılı olan köpekler, olası bir afet durumunda hayat kurtarmakta büyük rol oynayacak.
ALMAN EĞİTMENLER
Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde yürütülen eğitim kapsamında Antalya'ya gelen SAR Germany (Search and Rescue Dogs) Derneği Başkanı Carsten Holzer, SAR Eğitim Müdürü Klaus Röper, Hayvan Koruma Derneği Care-4-Life Başkanı Silvia Greene, uygunluk sınavını geçen köpekleri sahipleriyle birlikte eğitim kampına aldı. Eğitimlere Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi ve Kepezaltı Sahipsiz Hayvan Bakımevi personeli dışında, Acil ve Afet Derneği (ACAD) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) çalışanları da katılıyor.
14 köpeğe komut alma, arama ve bulma, kurtarma gibi eğitimler veriliyor. 14 köpekten 10'u, hastalık veya trafik kazası nedeniyle köpek barınağına getirilen ve daha sonra sahiplendirilen sokak köpeklerinden oluşuyor.
BARINAKTAN ALDI, EN İYİLER ARASINA GİRDİ
Antalya'da yaşayan hayvansever Alev Başpınar, 4 ay önce barınağa ağır uyuz vakası nedeniyle gelen ve tedavi edilen sokak köpeğini evine alarak bakımını üstlendi. 'Saşa' adını verdiği 2 yaşındaki köpek, eğitim programının ardından zoru başararak arama kurtarma köpeği olacak.
'KARA'NIN DİKKAT PROBLEMİ ÇÖZÜLDÜ
2 ay önce barınaktan aldığı 2 yaşındaki 'Kara' adlı köpekle eğitimlere katılan Barış Koçak, köpeğinin dikkat problemi olduğunu, aldığı eğitimlerle bu problemi aştıklarını söyledi. Kara'nın yavruyken bir aile tarafından alındığını ve daha sonra sokağa bırakıldığını anlatan Koçak, "Kara ırk bakımından Sibirya kurdu. Sokakta büyüdüğü için hırçın ve asi bir ruha sahipti. Aldığımız eğitimlerin ardından artık dikkat problemi olmayan, arama kurtarma köpeği eğitimi alanında göz dolduran bir köpek oldu" dedi.