İZMİR’in Selçuk İlçesi’nde düzenlenen 'Leylekleri Koruma Çalıştayı'nda, Ege Bölgesi’nde 334 yapay leylek yuvası yapılması kararlaştırıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanıp yürürlüğe giren 'Türkiye'de üreyen leylek popülasyonunun tespiti ve elektrik direkleri üzerine yuva yerleştirme çalışmaları protokolü' kapsamında Leylekleri Koruma Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı taşra teşkilatı, Ege Üniversitesi, Aydem Elektrik A.Ş., Selçuk Belediye Başkanlığı ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nden 60 kişi katıldı. Çalıştayda leyleklerin biyolojisi, halkalanması, envanteri ve yapay yuva yapımları konusunda eğitim verildi. Daha sonra Selçuk İlçesi Belevi Beldesi’nde sahada uygulamalı olarak 10 tane leylek yuvası platformu yerleştirildi.
Çalıştaya katılan Doğa ve Milli Parklar Koruma 4’üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, 2011 yılında başlayan ve 2013 yılında tamamlanan envanter sonuçlarına göre, ülkemizdeki toplam 9 bin 881 leylek yuvasından 8 bin 683’ünün leylekler tarafından aktif olarak kullanıldığının tespit edildiğini söyledi. Bayrak, 81 ilin 78’inde de leyleklerin ürediğinin ortaya çıktığını bildirdi. Bayrak, Ege Bölgesi’nde Manisa’ya 127, İzmir’e 100, Aydın’a 74, Muğla’ya da 33 olmak üzere 334 yapay leylek yuvası yapılmasının planlandığını da belirtti.