Serkan ÖZDEMİR/SOMA (Manisa), ()- EGELİ Halk Sağlıkçılar Bölge Toplantısı, 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciasının yaşandığı Manisa'nın Soma İlçesi'nde yapıldı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi'ndeki ölen madencilere saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan toplantıya, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Maden Mühendisi Mehmet Torun, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alp Ergör ve Demir Export A.Ş. ve Fernas A.Ş. İşyeri Hekimi Dr. Ali Ünlü, , konuşmacı olarak katıldı. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi, TMMOB Maden Mühendisleri Şubesi Genel Merkezi ve Manisa Tabip Odası'nın da destek verdiği toplantı iki otorum halinde gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Meral Türk'ün yönetimindeki toplantıda, maden mühendisi Torun, "İş Sağlığı ve İş Güvenliğini Etkileyen Faktörlere Kavramsal Yaklaşım", Prof. Dr. Ergör, "Madencilik Sektöründe Özelleştirme, Taşeronlaştırma ve Sonuçları", Dr. Ünlü ise "Maden İşletmelerinde İş Güvenliği" konularında bilgiler verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alp Ergör, "Başta halk sağlığı uzmanları olmak üzere Soma faciasında yaşanan dramatik travmanın arka planında hep beraber çözümlemek, gerçek nedenlerin ne olduğunu bir arada tartışabilmek amacıyla buradayız. Soma'da 301 can kaybettik. Şırnak'ta, Soma faciasının ardından 3 kişi daha yaşamını yitirdi. Türkiye'nin her yerinde bu tür ölümler yaşanıyor. Bu olayların ardından dikkat çekmek ve Soma'da yaşanan çıplak gerçekleri, suçlamaları bir yana bırakıp, çözüm üretebilmek ve ortaya koymak amacı güdüyoruz" dedi.

Toplantının ikinci oturumu ise Prof. Dr. Yücel Demiral, Prof. Dr. Erdal Beşer yönetiminde yapıldı. A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. İş Güvenliği Müdürü ve Koordinatörü Maden Mühendisi Raif Kavran, Soma'daki iş kazasının nasıl faciaya dönüştüğünü, 23 yıl yöredeki kömür havzasında çalıştıktan sonra gittiği yurt dışındaki iş güvenliği yönetim sistemi uygulamalarıyla karşılaştırmalı olarak anlattı.

FOTOĞRAF