GAZZE'DE İNSANLIĞIN VİCDANI BOMBALANIYOR
İçişleri Bakanı Efkan Ala, incelemelerde bulunmak üzere özel uçakla geldiği Elazığ'da havaalanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyondaki konuşmasını izledi. Daha sonra konuşan Bakan Ala, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırısını kınadıklarını belirterek, Ramazan günü bütün dünyayı ayağa kaldıran, insanlığın vicdanını yaralayan bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Ala, şunları söyledi:
"Bütün milletimizin, Anadolu'daki bütün kardeşlerimizin, bütün İslam dünyasının saldırıyı kınamasını ve tavır göstermesini bekliyoruz ve derhal bu saldırıları durdurmasını çağrısı buradan yineliyorum. Bu insanlığa karşı suçtur. Ve uluslararası kuruluşların kuruluş nedeni insanlığın barış içerisinde yaşamasını sağlamaktır. Onun için burada bir insanlık dramı yaşanırken, bir katliam yaşanırken, uluslararası kuruluşlar nedenlerinin gereğini yerine getirmelidir. Derhal duruma vaziyet etmelidirler. Ve gerekli kararları alıp bu saldırıları durdurmalıdırlar. Diğer taraftan İslam dünyasının kendi arasında oluşturduğu çeşitli kuruluşlar var. Birliktelikler var bu birlikteliklerin uluslararası İslam dünyasının kendi arasında kurduğu kuruluşlarında harekete geçmesi gerekiyor. Ve bunları harekete geçirmek için de biz Türkiye olarak gerekli girişimlerde bulunacağız. Ve İslam dünyasındaki kuruluşlarında bu İsrail saldırısını durdurmak için elinden geleni hemen yapması çağrısında bulunuyorum."
Gazze'deki İsrail saldırılarını insanlığın seyredemeyeceğini kaydeden Ala, "Bunu insanlık seyredemez, bu insanlığın öldüğü yerdir, insanlığın bombalandığı yerdir Gazze. Gazze'de şu anda Gazzeli kardeşlerimiz değil, sadece insanlığın vicdanı bombalanıyor. İnsanlığın onuru bombalanmaktadır. İnsanlığa karşı bir kara harekatı yapılmaktadır. Eğer uluslararası kuruluşlar, insanlığın ortaya koyduğu siyasi pratik böyle bir faciaya çözüm üretemiyorsa ne için var. Bu insanlık tarafından sorgulanacaktır. Bu tarihe kara bir leke olarak geçecek başka bir adımdır bu. Ama karar bir lekeden öteden bu artık insanlığın gözü önünde insanlığa yapılan bir harekattır. Bu bakımdan buna dur denmelidir. Gazze'nin yanındayız. Bütün insanlığın vicdanını hatırlamasını temenni ediyorum" dedi.
"BAZILARI TÖRENSEL BİR CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN PİYASADA"
Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Ala, şunları söyledi:
"Türkiye kendi değişim sürecini yönetecek bir cumhurbaşkanlığı seçimine doğru gidiyor. Halk bunun kararını daha önce 2007 referandumunda vermişti. Yani artık yüzden 69 oy oranıyla halk kendi Cumhurbaşkanı'nı seçme kararanını vermişti. Şimdi de onun gereğini yapacak. Türkiye bu değişim sürecini yönetecek bu değişim sürecine liderlik yapacak, bölgemizdeki bu sıkıntılara bir sıkıntılara bir vaziyet edebilecek, uluslararası platformlarda sıkıntıları dile getirecek bir lideri seçip iş başına getirecektir ki sesimiz kısılmasın hiç olmazsa sesimiz gür olarak çıksın ve insanlığa kendi görevini hatırlatabilsin. Yoksa biz orada temsilen bir kişinin orada oturması gayretinde değiliz. Halk olarak, orada bazıları muhalefet biliyorsunuz semboliktir dedi. Ama şunu unutmasınlar, halkın oyu sembolik değildir. Siz halka sembolik bir makam için oy verin diyemezsiniz. Halk oy verdiği zaman bunun karşılığını ister ve bu hakkıdır. O oyun gerektiği şekilde davranılmasını ister. İşte böyle bir tercihi yapacaktır. Ama bazıları oturmak için, sembolik bir tavır göstermek için törensel bir Cumhurbaşkanı yapmak için piyasaya çıktı. Ve böyle oy talep ediliyor. Milletimiz arifane tutumla neyin ne olduğunu bilmektedir. Böyle sembolik tavırdan yana değildir."
Şahismail GEZİCİ-Gülbin YILDIZ/ELAZIĞ,()-

FOTOĞRAFLI