EDİRNE’de bu yıl 653’ncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri haftası Atatürk Anıtı’ndaki törenle başladı. Açılış törenlerine renkli kıyafetleri ve kostümleri ile katılan gösteri ekipleri büyük ilgi gördü.

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve bu yıl 653’ncü kez yapılacak olan Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri yürüyüş kortejinin belediye binası önünde toplanmasıyla başladı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, 653’ncü Kırkpınar Güreşleri Ağası Süleyman Mecek ile gösteri ekiplerinin yer aldığı yürüyüş korteji bando takımı eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Protokolün anıta çelenk koymasının ardından açılış törenleri 25 Kasım Şehir Stadyumu'nda devam etti.

Açılışa katılan ekiplerin resmi geçitlerinin ardından kürsüye çıkan Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek, Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yaptığını hatırlatarak, “Yağlı güreşlerin başkenti Edirne’de olmaktan ve ağası olmaktan onur duyuyorum. Umarım ki bu seneki Kırkpınar diğer yıllarla karşılaştırıldığı zaman insanların zihninde en çok iz bırakan en görkemli, kıran kırına güreşlerin olduğu ve hak edenin başpehlivan olduğu bir yıl olur”

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ise bu yıl 653’ncüsü düzenlenen Kırkpınar’da çok farklı bir konsept yaratmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Kırkpınar ile ilgili öteden beri nereye giderseniz gidin, söylenilen tek bir cümle vardır. ‘Kırkpınar Uluslar arası bir festival olmalıdır.’ Doğrudur, haklı bir cümledir. Peki bende hep bu soruyu sordum. Kırkpınar ulusal mı ki, Kırkpınar uluslar arası olsun? Maalesef Kırkpınar’ımız hali hazırda ulusal bir festival olma düzeyine erişememiştir. Tanıtımda eksik ve yetersiz kalmışızdır. Kırkpınar’a gerek izleyici, gerek katılımcı olarak topladığınız Türkiye’nin 81 ilinden ancak 15’i katılıyor. Türkiye’nin 81 vilayetinin ancak 15’nde Kırkpınar farkındalığı vardır. Bunu aşmak için bu yıl bir örnek olması için Marmara bölgesindeki il ve büyük ilçe belediyelerini Kırkpınar’da stant açmak için geldiler. Bununla şunu hedefliyoruz, bütün şehirlerde Kırkpınar en azından 10 gün, o kentin gündeminde olacaktır. Bu Türkiye’de Kırkpınar farkındalığı yaratacaktır” şeklinde konuştu.

“EDİRNE’NİN KUDÜS’TEN FARKI KALMAYACAK”

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise tarihi eserleriyle açık hava müzesi olan kentin önümüzdeki yıllarda yapılacak onarımlarla Kudüs’ten farkı kalmayacağını söyleyerek, “Edirne’nin tanıtımı yönünden son derece önemli olan bu etkinlikler inanıyorum ki ileriki yıllarda daha da güzel etkinliklere kavuşacak. Şuanda bu şehrimizin açık hava müzesinden farklı yoktur. Gelecekte yapılan onarımlarla birlikte açık söylüyorum bir Kudüs’ten farkı kalmayacak. Bu şehir, tarihi yapıtlarıyla, insanlarının güzellikleriyle ön plana çıkacaktır. Bunun için helvanın bütün unsurları var. İşte helvayı yapmak bize kalıyor” dedi.

GÖSTERİLER BEĞENİYLE İZLEDİ

Konuşmaların ardından etkinler haftası boyunca şehrin çeşitli noktalarında gösteri yapacak olan halk oyunları hünerlerini sergiledi. Ekiplerin gösterileri izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.

FOTOĞRAFLI