SARAYİÇİ’NDE TAŞKIN TEHLİKESİ
Edirne’de aralıkla yağan yağmur nedeniyle Tunca Nehri’nde su seviyesi 154 metreküp/saniyeye ulaşırken, nehrin 653’ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’nden geçen bölümünde taşkın riskini arttırdı. Nehir debisinin artmasıyla Sarayiçi Er Meydanı çevresindeki rögarların taşabileceği ve alanı su basabileceği endişesi yaşanıyor.
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, su seviyenin artmasına rağmen şu anda bir tehlikenin görünmediğini söyledi. Nehir kenarında ve güreşlerin yapıldığı Er Meydanı çimlerinde inceleme yapan Gürkan, “Yağmuru bereket olarak kabul ediyoruz. DSİ yetkilileriyle görüştüm. Nehir neredeyse sıfır kotunda seyrediyor. Nehrin Bulgaristan’daki Elhova bölgesinde seviyede düşmeler var. Bize 20 saat sonra ulaştığı için yarın öğle saatlerinde düşme bekliyoruz. Buna rağmen biz Kırkpınar alanında stant açanları uyardık. Yeni bir stant kurdurmuyoruz. En büyük kaygımız Tunca Nehri’nin birleştiği Meriç Nehri’nde bir şişme olursa o zaman Tunca’nın akışı engellenecek ve geriye doğru su basacak. Bizde gerekli tedbirleri alarak takipçisi olmaya devam ediyoruz. Bu anlamda Sarayiçi’nde bulunan ve geri teptiğinde taşırması söz konusu olan rögar kapaklarını, ızgaraları betonla kapatarak suyun Kırkpınar alanında taşmasını engelleyeceğiz. Ayrıca güreşlerin yapıldığı alandaki çimlerinde boyutları ve zemini güreş için uygun herhangi bir sıkıntı görünmüyor” dedi.
Nehirdeki su seviyesinin artması Sarayiçi’nde karakol kuran polis ve AFAD ekiplerini de harekete geçirdi. Saat başı kontrollerle nehir seviyesine bakan ekipler, suyun artması durumunda alınacak tedbirler için çalışma yürütüyor.
Engin ÖZMEN/EDİRNE,()-


FOTOĞRAFLI