HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ne bağlı Kuşaklı Köyü'nde duvar yapımına bugün de tepki geldi. Askerlerle karşı karşıya gelmek istemediklerini belirten köylüler, duvarın sınırın sıfır noktasına çekilmesini istediklerini söyledi.
Suriye'deki yasa dışı geçişleri önlemek amacıyla sınıra yakın yerde duvar yapım çalışmaları devam ederken, sınırdaki Kuşaklı Köyü'nde duvar yapımı için giden iş makinelerinin köylülerin tepkisi üzerine geri döndüğü belirtildi. Bu sırada askerlerle köylüler arasında yaşanan arbede sırasında askerlerin biber gazı ile müdahale ettikleri iddia edilirken, köylüler daha sonra evlerine döndü.
Duvar istemediklerini söyleyen köy sakinlerinden Hasan Cemiloğlu, iş makineleri ile askeri araçların köye geldiğini belirterek, "Bunun üzerine köylüler beton duvar istemediğini anlatmaya çalıştı, karşı çıktı. Asker üzerimize biber gazı attı. Duvar yapılacaksa, 900 kilometre sınır boyunca yapılsın" dedi.
Köylülerden Davut Cemiloğlu ise tepkilerinin kaçakçılıkla ilgisi olmadığını belirterek, "Suriye sınırı 900 kilometre. Hiçbir sınırda duvar örülmüyor, sadece Kuşaklı Köyü'nde duvar örülüyor. Duvarın örülmesi ile zeytin ağaçlarımız ve tarlalarımız duvarın gerisinde kalacak, sıkıntımız budur. Eğer duvar yapılacaksa en son noktaya yapılsın" şeklinde konuştu.
Cemiloğlu ayrıca, 24 yıl öncesinde sınıra yakın yerde tarlalarının bulunduğunu ve bu tarlaların kendilerine verilmesi için ilgili yerlere dilekçe verdiklerini belirterek gençlerin tarlada çalışmak istediklerini de sözlerine ekledi.
Köy sakinlerinden Hüseyin Cemiloğlu da, köy halkı olarak kaçakçılığa karşı olduklarını belirterek, "Askerle karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bunun yanında kaçakçılığın önlenmesini istiyoruz. Ancak duvar, sınırın sıfırın noktasına yani 500 metre daha ileriden çekilsin" dedi.