ANTALYA Kent Konseyi, Elmalı'nın Tekke Köyü'ndeki Dur Dağı'nda faaliyetini sürdüren maden ocağının kapatılmasını istedi. Konsey, bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için de bir an önce gerekli girişimlerin başlatılması gerektiğini ifade etti.
Antalya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Grubu Başkanı Salih Yön ile Başkan Yardımcısı Cengizhan Gököz, düzenledikleri basın toplantısında, Alevi inancında kutsal sayılan ve Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Dur Dağı'nda faaliyetini sürdüren maden ocağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Avukat kimliğiyle de tanınan Başkan Yardımcısı Cengizhan Gököz, Dur Dağı'nda gelinen noktayı anlattı.
KORUMA ALTINA ALINMIŞTI
Dur Dağı'ndaki taş ve madencilik faaliyetinin yetkili makamlardan ruhsat alınması sonucu başladığını aktaran Cengizhan Gököz, bölgenin; yöre halkının gerek çevre etkileşim değerleri gerekse inançları yönü ile çok önemli saydığı bir alan olduğunu söyledi. Abdal Musa Dergahı'nın, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 'korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edildiğini hatırlatan Cengizhan Gököz, maden ocağı sahası dışında kalan Solak Değirmen, Budala Sultan Türbesi, Oturak Baba Mezarlığı, Mestan Dede Türbesi ve Tekke Deresi mevkiindeki 5 adet ardıç ağacının da 'korunması gerekli tabiat varlığı' olarak tescil edildiğini ifade etti.
YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Koruma altına alınan alanların 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne önerildiğini, ancak gereken başvuruların yapılmaması sonucu listeye alınmadığını vurgulayan Cengizhan Gököz, söz konusu alanın inanç turizmi çalışması kapsamında da değerlendirilmediğini kaydetti. Açılan birçok davaya rağmen bölgedeki maden ocağının faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Cengizhan Gököz, ne zaman sonuçlanacağı belli olmayan yargı sürecinin de Danıştay'da devam ettiğini belirtti.
TÜM KURUMLAR GİRİŞİMDE BULUNMALI
Halen faaliyette olan maden ocağının bölgedeki tahribatının sürdüğünü dile getiren Cengizhan Gököz, başta Antalya Valiliği olmak üzere tüm idari birimlerin, çevrenin ve vatandaşların duygularının daha fazla tahrip edilmesini önlemek için idari yönden girişimde bulunması gerektiğini aktardı. Alanın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için gerekli belgelerin ilgili kurumlara ulaştırılması gerektiğini de anlatan Gököz, "Özellikle siyasal iktidarın Antalya'daki parti teşkilatlarının, Antalya Büyükşehir Belediyesi de dahil tüm belediye başkanlarının hiç duraksamadan ve ısrarla ruhsatın iptali için girişimde bulunmaları gerekir" dedi. (FOTOĞRAFLI)