Mehmet EZER- Ramazan ÇELİK/ HATAY, () - HATAY'da kilim imalatçısı 49 yaşındaki Abdullah Akar, 75 günde 75 metre uzunluğunda kilim dokuyup, kendisine ait olan 'Dünyanın En Uzun Kilimi' rekorunu ikiye katlamak için emek veriyor. Günde 18 saat çalışan Akar, kilime Habib-i Neccar adını verdi.
Geçen yıl 45 günde 35 metre uzunluğunda dokuduğu kilimle 'Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdıran Abdullah Akar, bu yıl da Hatay'ın Anavatan Türkiye'ye katılmasının 75'inci yıldönümü için 75 günde 75 metre uzunluğunda kilim dokuyacak. Kilimi dokumaya başlayan Akar, zamanında bitirmek için gece gündüz çalıştığını söyledi.
Dünyanın en uzun kiliminin kendisine ait olduğunu hatırlatan ve bu kilimle kendi rekorunu kıracağını belirten Akar şöyle dedi:
"Bu yıl da, 23 Temmuz'da kutlanacak olan Hatay'ın anavatana katılmasının 75'inci yılında 75 günde 75 metre uzunluğunda ve 83 santimetre eninde kilim dokuyarak yeni bir rekor kıracağım. Şu ana kadar kilimin 38 metresini dokudum ve 23 Temmuz tarihine kadar rahatlıkla tamamlayıp hedefine ulaşacağım. Habib-i Neccar ismini verdiğim kilimi bitirmek için günde 18 saat çalışıyorum." 
Yaz mevsimi olması dolaysıyla geceleri dahi geç vakitlere kadar atelyesinde çalışarak kilimini yetiştirmeye çalıştığını belirten Akar, amacının rekorla birlikte unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan kilim dokumayı devam ettirmek olduğunu söyledi. Kilim dokumanın zaman ve emek isteyen zahmetli bir iş olduğuna dikkat çeken Akar, "El dokuması kilimcilik artık rağbet görmemekte ve unutulmaya yüz tutmuştur. Çünkü artık kimse kilim kullanmıyor desenli halılar çıktıktan sonra kimse kilim kullanmaz oldu" dedi.
KİMYECİ'DEN DESTEK ZİYARETİ
Antakya merkez ilçe Belediye Başkanı AK Partili İsmail Kimyeci de, beraberinde belediye meclisi üyeleriyle birlikte kilim ustası Abdullah Akar'ı Kurtuluş Caddesi'ndeki atelyesinde ziyaret etti. Kilimin 23 Temmuz'daki kutlama törenine yetişeceğine inandığını belirten Kimyeci şunları söyledi:
"Hatay'ın anavatana katılışının 75'inci yıldönümü nedeniyle yapmış olduğunuz bu kilime çok büyük emek vermişsiniz. Renk tonları açısından da Türk Bayrağımızın rengini kullanmışsınız. Anadolu'muzun, ülkemizin, tarihi ve kültürel değerlerini sevgi ve göz nuru ile kilime işlemişsiniz. Yaptığınız bu kilimden dolayı Antakya Belediyesi ailesi, halkımız adına size teşekkür ediyoruz. Bu rekorları ancak siz egale edebilirsiniz. 75 metre uzunluğunda tek parça bir kilimin dünyada bir eşi yok. Bu kilim sayesinde bir dünya rekoru kırmış olacaksınız."
HABİB-İ NECCAR KİMDİR?
Kur'an-ı Kerim'in Yasin Suresi'nde geçtiğine inanılan olayda M.S. 40'lı yıllarda Hz. İsa, havarilerinden Yunus (Yuhanna) ve Yahya'yı (Pavlus) Antakya'ya gönderir. Bu iki elçi Antakya'ya girerken koyunlarını otlatan marangoz Neccar ile karşılaşır. Neccar, yatalak oğlunun elçiler tarafından iyileştirilmesi üzerine İsa'nın getirdiği dine iman eder. Ancak Antakyalılar elçileri hoş karşılamaz ve onları hapse atarlar. Hz. İsa, bunun üzerine Barnabas'ı şehre üçüncü elçi olarak gönderir. Elçilerin tüm çabalarına rağmen halk İsa'nın dinine inanmaz ve onları öldürmeyi planlar. Bunu öğrenen Habib-i Neccar, şehre giderek Antakyalılara, "Sizden hiçbir ücret talep etmeden Hakk dinini anlatan bu elçilerin söylediklerine uyun" diye seslenir.
İsa'nın elçileri de, Habib-i Neccar da işkence altında şehit olurlar.

FOTOĞRAFLI