Bülent DİKTEPE/KARABÜK, () - KARABÜK'ün Safranbolu İlçesi'nde, 2 metre 13.6 santim boyuyla dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu kızı olarak Guinness Rekorlar Kitabına giren 17 yaşındaki Rumeysa Gelgi'ye törenle sertifikası verildi.
Emekli laboratuvar teknisyeni Safiye ve biyokimya uzmanı Haydar Gelgi çiftinin 3 çocuğundan Rumeysa Gelgi, 5 kilo 900 gram ağırlığında ve 59 santimetre olarak dünyaya geldi. Doğuştan Weaver Sendromu olan Gelgi'nin boyu ve kilosu hızla arttı. Hızlı büyüme nedeniyle kasları zayıf kalan ve yürüyemeyen Gelgi, fizik tedaviyle ilk kez 5 yaşında Walker desteği ile yürüdü. Büyümesinin durdurulması için 6 yaşında tedaviye başlandığında boyu 1 metre 76 santim olan Gelgi, 11 yaşında 2 metre 5 santime ulaştı.
17 YAŞINDA 2 METRE 13.6 SANTİM
Şu anda 17 yaşında olan Rumeysa Gelgi'nin başvurusu üzerine Safranbolu'ya gelen Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Hakemi ve Sorumlusu Şeyda Subaşı Gemici, genç kızın boyunu 2 metre 13.6 santim olarak ölçtü. Dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu kızı olarak tescillenen Rumeysa Gelgi'ye sertifikası, dün akşam teravih namazının ardından  Misak-ı Milli Meydanı'nda düzenlenen törenle verildi.
Törende Gelgi'nin, doğumundan bugüne fotoğrafları ekrana yansıtıldı. Ardından Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Hakemi ve Sorumlusu Şeyda Subaşı Gemici, yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu alanda havai fişek gösterileri eşliğinde Rumeysa Gelgi'ye sertifikasını verdi. Safranbolu Belediye Başkanı AK Parti'li Necdet Aksoy da tekerlekli sandalye ile törene katılan Gelgi'ye çiçek ve Safranbolu evi maketi hediye etti.
Başkan Aksoy, Safranbolu'nun tarihi mirasıyla, sahip olduğu değerleri geleceğe taşımasıyla dünyaca ünlü bir kent olduğunu belirterek, "İlçemiz bunun üzerine yeni bir halkayı daha ekliyor. Rumeysa kardeşimiz dünyanın en uzun boylu genç kızı oldu, tebrik ediyoruz. Safranbolu denilince bundan sonra akıllara Rumeysa da gelecek. Allah hayırlı uzun ömürler versin" dedi.
'AİLEME, DOKTORLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM'
Rumeysa Gelgi de dünyanın en uzun boylu genç kızı unvanını aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Gelgi, şöyle konuştu:
"Bana destek veren herkese teşekkür ediyorum. Özellikle aileme teşekkür ediyorum. Onların desteği olmasaydı böyle bir girişimde bulunamazdım ve bu rekoru elde edemezdim. Küçük yaştayken weaver sendromu rahatsızlığı teşhisimi koyduktan sonra başarılı tedaviler uygulayarak boy uzamamı durduran ve geçtiğimiz yıl sonunda omurga ameliyatımı gerçekleştirerek benim dim dik bir omurgaya sahip olmama vesile olan doktorlarıma çok teşekkür ediyorum. Bana böyle bir tören yapan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Burada beni destekleyen insanların olmasından çok mutluyum."
Şeyda Subaşı Gemici ise dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu genç kızı ünvanına Rumeysa Gelgi'den önce Taylandlı bir kızın 2 metre 8 santimle sahip olduğunu hatırlatarak, "Bu Safranbolu için çok güzel ve anı dolu bir rekor olacak. Kendisini bu cesaretinden dolayı kutluyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI