BAĞIMSIZLIĞINI 9 Temmuz 2011'de ilan eden Güney Sudan'ın Milli Günü, Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Güney Sudan'ın Ankara Maslahatgüzarı Büyükelçi Sebit Bullen Kamonde'nin ev sahipliğinde Sheraton Otelde düzenlenen resepsiyona Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Resepsiyonda konuşan Kamonde, kendileri için çok önemli bir günü kutladıklarını belirterek, Türkiye-Güney Sudan ilişkilerinin her geçen gün daha da artığını söyledi. Kamonde, Türkiye'nin kendilerine her alanda önemli destek vermesinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti. Katıldığı resepsiyonda konuşan Bülent Arınç ise Türkiye'nin 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan'ı aynı gün tanıdığını anımsattı, uluslararası toplum içinde hak ettiği yeri aldığını belirtti. Türkiye'nin Afrika politikasında güney Sudan'ın önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Arınç, şunları söyledi:

"Türkiye, ulus inşa etme sürecinde kardeş Güney Sudan halkını desteklemeyi sürdürmektedir. Güney Sudan Cumhuriyeti, 9 Temmuz 2011 yılında bağımsızlığını kazanarak, uluslararası toplum içinde hak ettiği yeri almıştır. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, aynı gün Güney Sudan'ı tanıdığımızı tüm dünyaya duyurduk. Türkiye, ulus inşa etme ve kalkınma sürecinde kardeş Güney Sudan halkını desteklemeyi sürdürmektedir. Bu çerçevede geçtiğimiz aylarda Güney Sudan'da yaşanan sıkıntılı dönemlerde ve bütün alanlarda Güney Sudan makamlarına yönelik teknik eğitim programlarını uygulamayı sürdürdük. Güney Sudan'a daha çok yatırım yapılması için Türk sanayici ve işadamlarını teşvik etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Güney Sudan'ın çok ciddi ekonomik ve siyasi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Bülent Arınç, "Bu sorunların çözümünün yaklaştığının da sevincini duyuyoruz. Ulusal uzlaşının sağlanması halinde Güney Sudan'ın istikrara kavuşacağını ümit ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Afrika ile ilgili hedeflerimizin pek çoğuna erişmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla Afrika konusu gündeme geldiğinde, Güney Sudan'ın öneminin farkındayız. Türkiye'nin Afrika politikası, insani olarak çok yönlü bir politikadır. Afrika kıtasındaki olumlu gelişmelere katkı sağlamaya ve Afrikalı dostlarımızla çalışmaya hazırız" dedi.

Arınç, Güney Sudan Cumhuriyeti Büyükelçiliği yetkilileriyle beraber, üzerinde Güney Sudan bayrağı olan pastayı kesti. Arınç, daha sonra Güney Sudan'da üretilen el emeği ürünleri standını gezdikten sonra resepsiyondan ayrıldı.

Güney Sudan Müsteşarı Kuol Nyok Kuol Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Dünyanın en genç ülkesi olarak bağımsızlığımızın 3'üncü yı dönümünü kutluyoruz. Güney Sudan 50 yıl büyük zorluklar ve savaşlardan sonra 9 Temmuz 2011 yılında bağımsızlığına kavuştu. Bugün Güney Sudan halkı çok mutlu, tüm ülke bugünü coşku içinde kutluyor.Cumhurbaşkanımız Salva Kür Mayardit, iç savaşı körükleyenleri ve halen savaşmak isteyenleri affedecek, barış ve huzuru sağlayacak. Barış, huzur ve ülkenin kalkınması için bunların gerekli olduğuna inanıyor" dedi.

Kuol, birçok alanda Türkiye'nin Güney Sudan'ı desteklediğinin altını çizerek, "Başta sağlık, inşaat ve birçok sektörde ülkemize destek sağlanıyor. Güney Sudan'dan Uganda'ya ilk otoban inşaatını Türk ve Amerikan şirketleri ortaklığında gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti eğitim sistemimize de destek vererek 17 Güney Sudan'lı üniversite öğrencimiz Türkiye'de burslu olarak eğitim görüyorlar. Türk iş adamlarını ülkemizde yatırım yapmalarından büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

(FOTOĞRAFLI)