KUZEYDOĞA Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun gerçekleştirdiği 'Bozayının İzinde: Sarıkamış' doğal yaşam belgeselinde, biri Türkiye'nin en büyüğü olmak üzere toplam 11 boz ayı görev aldı. Çekimleri Kars'ın Sarıkamış ormanlarında tamamlanan belgesel, Nat Geo sayesinde Türkiye'nin yanı sıra dünyada 140 ülkede, yaklaşık 140 milyon kişiye ulaşarak Sarıkamış'taki yaban hayatını bozayıların gözünden aktaracak.
Türkiye'de bozayılar konusunda yapılmış en kapsamlı araştırma çalışmasının belgeselleştirilmesi sayesinde, ülkemizin en büyük memeli kara hayvanı olan bozayıların ekolojilerine, daha etkin korunmalarına ve insan- yaban hayat çatışmasının azaltılmasına ilişkin önemli bilgilere ulaşıldı. National Geographic Channel Türkiye tarafından çekilen belgeselin sunduğu veriler ışığında Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu tarafından projelendirilen Türkiye'nin ilk 'Yaban Hayat Koridoru' projesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğini aldı. Bakanlık tarafından Sarıkamış ve Kafkas ormanları arasına 162 kilometre uzunluğunda ve 28 bin 542 hektar büyüklüğünde yeni bir muhafaza ormanı oluşturmak için çalışmalara başlandı. Türkiye'nin ilk, dünyanın ise sayılı yaban hayatı koridorlarından biri olan bu yeni orman ile vahşi hayvanlar için güvenli bir göç yolu için ilk adımlar atıldı. 11 BOZ AYI GÖREV ALDI
KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, ilk ve tek Türk National Geographic Risk Alan Kaşifi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde hayata geçirilen belgeselde 10 kişilik profesyonel ekip ve 11 bozayı görev aldı. 5 bozayıya verici, 4 bozayıya kameralı verici takılırken, 1 bozayıya sadece kamera takıldı. Böylece bozayılar bu belgeselde kameraman olarak da görev almış oldu. Belgesel çekimlerinde 364 kilogram ağrılığı ile Türkiye'nin en büyük boz ayısı da rol aldı. Dev boz ayının günde ortalama 35 ile 40 kilogram arasında gıdaya ihtiyacı bulunuyor. Çekimlerin ardından en genci 6 aylık, en yaşlısı 20 yaşında olan bozayılar sağlıklı bir şekilde doğaya geri döndü ve hayatlarına devam etti. Bozayıların üstlerindeki 'National Geographic CrittercamTM'  özel kameralar, onların gözünden doğal yaşamlarını izleme şansını yarattı. Projenin 4 farklı milletten insanlardan oluşan ekibinde National Geographic Channel Türkiye yapım ekibi, Boğaziçi, Kafkas, Zagreb, Utah ve Zürih üniversitelerinden bilim adamları yer aldı.
DÜNYADA BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ
National Geographic'in hayvanların üzerine yerleştirerek hayatlarını onların gözünden filme almak için kullandığı Crittercam isimli özel HD kamera, Türkiye'de ilk kez bu belgeselde kullanıldı. National Geographic'in Okyanus Biyoloğu Greg Marshall tarafından 1986 yılında köpekbalığı incelemeleri için tasarlanan Crittercam, yıllar içinde National Geographic, Marshall ve geniş bir ekibin katkıları ile daha da geliştirildi ve hala geleceğe yönelik yeni geliştirmeler üzerinde çalışılıyor. Greg Marshall, 'Bozayının İzinde: Sarıkamış' belgeseli için bizzat Türkiye'ye gelerek belgeselin Crittercam ile en iyi sonuçlara ulaşması için görev aldı.