KANADA, Avustralya, İngiltere ve Amerika'da yapılan Dünya Lale Zirvesi'nin 5'incisi bu kez İstanbul'da toplanıyor. 5. Dünya Lale Zirvesi 14-15 Kasım 2013 tarihlerinde 11 ülkeden 300'e yakın delegenin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak.
Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın çabalarıyla anayurduna dönen lale, artık dünyanın çiçek üretim merkezi Hollanda'ya Türkiye'den ihraç ediliyor.
Daha önce Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerika'da yapılan 'Dünya Lale Zirvesi'ne bu yıl lalenin anavatanı İstanbul ev sahipliği yapıyor. “DOSTLUK” adı verilen yeni lale türü İstanbul’da Emirgan parkına dikilecek.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği, Lale Vakfının desteği ve Ağaç AŞ’nin sponsorluğunda düzenlenen lale zirvesinde; Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İtalya, Özbekistan ve Türkiye heyetleri yer alacak. “Lale; doğada, tarihte ve sanatta” teması ile yapılacak zirveye dünyanın dört bir yanından çok sayıda bitki yetiştiricisi ve bahçıvan da katılacak." Zirveye katılan konuşmacılar arasında şu isimler bulunuyor:
Prof. Dr. Deniz Çalış Kural / Bilgi Üniversitesi
Eric Breed / Hollandalı Fotoğrafçı
Prof. Dr. Gül İrepoğlu / Sanat Tarihçisi - Mimar
Prof. Jeong Gang Hoan / Uluslararası Festivaller ve Etkinlikler Birliği Başkanı
Mehmet İhsan Şimşek / İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı
Prof. Dr. Neriman Özhatay / İstanbul Üniversitesi
Prof. Richard Benfield Author / Central Connecticut State Üniversitesi
Richard Wilford / Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri
Ronald van der Hilst / Lale Tasarımcısı ve Peyzaj Mimarı LALE’NİN ANAVATANINA DÖNÜŞ SÜRECİ Yıllar boyunca Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesine lale ve taçlı bitkiler ihraç eden dünyanın çiçek üretim merkezi Hollanda, artık ülkemizden lale ithal ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 2005 yılında “Lale Evine Dönüyor” kampanyasıyla başlattığı çalışmalarla İstanbul daha yeşil bir şehir olurken, çiçek üreticiler de önemli bir gelir imkanına kavuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2006-2012 yılları arasında İstanbul’un çatalca, Silivri ve Şile ilçeleri ile İzmir Bayındır’da 493 üretici köylüye alım garantili mevsimlik çiçek yetiştirtti. 6 yılda üretilen 60 milyon 657 bin 725 çiçek için 14 milyon 540 bin TL ödendi. Bir köylünün yıllık ortalama geliri 20 bin 645 TL’yi buldu.
  (FOTOĞRAF)