ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi'nde donmak üzereyken bulunan ve koruma altına alınan yavru ayı, yumurta ve bal ilave edilen keçi sütü ile besleniyor. Annesi bulunamayan yavru ayının Bursa'daki Celal Acar Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderilmesi kararı alındı.
Alaplı'ya bağlı Aydınyayla Köyü'nün muhtarı Musa Şen'in önceki gün karayolunda donmak üzereyken bulduğu 3 günlük yavru ayıyı, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne teslim edilerek Gökçebey İlçesi'ndeki Çanakçılar Seramik Hayvanat Bahçesi'nde koruma altına alındı. Hayvanat bahçesindeki klinikte tedaviye alınan yavru ayının önce beslenmesi sağlandı. Veteriner Baki Aydemir, ayıyı, 1.5 saatte bir, içine bal ve yumurta konulan keçi sütü ile besliyor. Aydemir, ilk geldiğinde ayının sağlık durumunun kötü olduğunu, keçi sütünü almaya başlamasının ardından durumunun iyiye gittiğini söyledi. Aydemir, ayının önce biberonu almadığını, ısrar etmeleriyle alıştığını belirtti.
ANNESİ BULUNAMADI, BURSA'YA GÖNDERİLİYOR
Öte yandan, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerince ayının bulunduğu Aydınyayla Köyü çevresinde yapılan aramalarda anne ayının izine rastlanmadı. Bu nedenle yavru ayının Bursa'daki Celal Acar Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderilmesi kararlaştırıldı. Orman ve Su İşleri Müdürü Sezgin Örmeci, Bursa'dan yola çıkan ekibe akşam saatlerinde ayının teslim edileceğini söyledi. Yavru ayıyı öncelikle annesine kavuşturmayı istediklerini, ancak anne ayıyı bulamadıklarını ifade eden Örmeci, şöyle konuştu:
"Ayılar çok değerli hayvanlar. Bu yüzden anne ayıyı bulmak için yaptığımız çalışmayı gizlik tuttuk. Çünkü yaban hayvanının bu süre içerisinde rahatsız edilmemesi  önemliydi. Ama arazide yaptığımız çalışmada annenin izine rastlayamadık. Celal Acar Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bu konuda deneyimli uzman personel var. Orada ayılar için doğal bir yaşam alanı var. 50 kadar ayı var. Burada yaşayacak. Gönül, bu yavru ayının yaban hayatında olmasını ister elbette. 48 saatlik araştırmamızın sebebi de buydu. Maalesef anneye ulaşamadığımız için böyle bir yöntem uygulamak zorunda kaldık. Belki Bursa'da yapılacak çalışmayla tekrar yaban hayatına kazandırılır. Ama şu anda bakıma ihtiyacı var."
İlk bulunduğunda ayının kritik bir durumda olduğunu da ifade eden Örmeci, "Ciddi şekilde donma tehlikesi geçirmiş. Her an ayıyı kaybedebilirdik. Şu anda ilk bulduğumuza göre sağlık durumu daha iyi ama hala riski devam ediyor" dedi.
Çevrede yaşayan bazı kişiler, bir isim verilmeyen ayıyı görmek için hayvanat bahçesine geldi. Ancak yavru ayı, sağlığı düşünülerek gelen ziyaretçilere gösterilmedi.