Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Mart ve Nisan ayında meydana gelen don olayı nedeniyle ilkbaharda arıcıların bal üretemediklerini belirterek, "Bu yıl ilkbaharda hiç bal olmadı, 94 bin ton seviyelerinde olan Türkiye’nin bal rekoltesinde yüzde 35 - 40 dolayında azalma bekliyoruz" dedi.
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Türkiye’de geçen yıl 94 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini, 5 bine yakın gezginci Ordulu arıcının 600 bin arı konolosinde 24 bin ton bal üretimi yaptığını dile getirdi. Sezonun başlamasına rağmen gezginci arıcıların henüz umduğunu bulamadığını, Mart ve Nisan ayında meydana gelen don olayından dolayı rekoltenin olumsuz yönde etkilendiğini vurgulayan Necati Aydın, "İlkbahar arıcılarımız için hiç iyi geçmedi. Mart-Nisan ayındaki soğuk hava, don olayı tarımı olumsuz etkiledi. Bütün otlar, çiçekler, meyve çiçekleri zarara uğradı. Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de arıcılarımız gittikleri yerde arı kovanlarına bir tane dahi balmumu işletemediler ve arılar hiç güçlenemedi" diye konuştu.
İLKBAHARDA BAL ALINAMADI
Bu yıl bal üretiminin tehlikede olduğunu ileri süren Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, "Soğuk hava rekolteyi yüzde 35 - 40 dolayında olumsuz etkileyecektir. İnşallah Haziran ayı iyi geçer, şu anda hava yağmurlu. Ancak rekolte yine düşecek, çünkü Güneydoğu’da da bal olmadı. Rekoltenin azlığı bal ihracatını da olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.

NK(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)