Nermin UÇTU / MANİSA, ()- MANİSA'da, önceki gün akşam saatlerinde yaşanan dolu yağışının ardından zarar gören kiraz, erik ve üzüm bağlarında Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendislerinin hasar tespit çalışmaları başladı. Şehzadeler Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Adnan Özten, üzüm ve kiraz bağlarındaki kayıpların yüzde 40 civarında olduğunu belirterek, ihracata büyük bir darbe vuracağını ifade etti.

Şehzadeler İlçesine bağlı Sancaklı Bozköy, Sancaklı İğdecik, Çeşmebaşı, Karaoğlanlı ve Çobanisa Mahallelerinde geçen Pazar günü yağan şiddetli dolu hasara yol açtı. 20 yılın en yüksek rekoltesinin beklendiği kiraz ise en büyük hasarı aldı. Yağan dolunun ardından kiraz, erik ve üzüm bağlarındaki hasar tespitlerini yapmak için Şehzadeler Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti. 5 mahalledeki hasar tespitinin Pazartesi günü başladığını açıklayan Şehzadeler Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Adnan Özten, doludan yüzde 5 ile yüzde 90 arasında farklılıklarla etkilenen çiftçiler olduğunu söyledi. Ziraat mühendisleri ile birlikte kiraz bahçelerinde hasar tespiti yapan Özten, "Saat 18.00 civarında bir dolu yağışı yaşadık. Olayın ardından gelip tespit çalışmalarına start verdik. Sancaklı iğdecik, Sancaklı Bozköy, Karaoğlanlı kasabalarında daha fazla bir hasar gördük. Hem kiraz alanlarında hem sofralık kuru üzüm alanlarında hasar oluştu. Yaklaşık 20 bin dekar alanda yaşanan bu afetin ardından ilçe müdürlüğü olarak hasarın oluştuğu bölgeyi belirlemeyle başladık. Bundan sonra bize müracaat dilekçelerini kabul ediyoruz. Artık parsel bazlı tespitler yapmaya başladık. Yüzde 5 zararı olan parselde var, yüzde 90 zararı olan çiftçide var. Yine üzüm bağlarında da bölge bölge zarar gören alanlar oldu" diye konuştu.

Rekolte kaybının yaşanacağını kaydeden Özten, en erkenci kirazı sunan bölgenin ciddi bir hasar aldığını ifade etti. Özten, dolu yağışının 20 bin dekar alanda yüzde 40'lık bir rekolte kaybına yol açtığını dile getirdi. Üzüm bağlarında da hasarın yüzde 40 ile yüzde 80 arasında olduğunu belirten Özten, çalışmaların yaklaşık 3 hafta süreceğini söyledi. Yurtçu, "Yerde iki santim kalınlığında dolu vardı. Ben daha hiç hayatımda böyle dolu görmedim. Taneler fındık tanesi kadar büyüktü. Malımız çok azaldı. Devletten kredi borçlarının ertelenmesini istiyorum. Kredi aldım, mazot aldım onların faizlerinin alınmamasını istiyorum" dedi.

Dolu yağışından zarar gören çiftçileri MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik de ziyaret ederek geçmiş olsun diledi.

NU(İÖ/SSA) (FOTOĞRAFLI)