Nermin UÇTU/MANİSA, () - MANİSA Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, doğal afetlerden zarar gören kiraz, üzüm ve erik üreticisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçlarının bir yıl erteleneceğini açıkladı.
Kentte Nisan ayında yaşanan şiddetli yağmur ve dolu felaketinin ardından zarar gören ve borçlarına erteleme isteyen çiftçiye sevindiren haber, Manisa Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'den geldi. İl Müdürü Hasan Çebi, afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarına erteleme geldiğini duyurdu. Özellikle Manisa da yaşanan dolu ve aşırı yağışın ardından çok sayıda çiftçinin erteleme beklediğini dile getiren Çebi, kararın sevindirici olduğunu ifade etti. Çebi, "Banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden, taksit vadesinden, hesap devresinden itibaren yüzde 3 faiz uygulanacaktır" dedi.
ZARAR ORANI EN AZ YÜZDE 30 OLMALI
Borçların ertelenmesi için Hasar Tespit Komisyonu kararının olması gerektiğini ifade eden İl Müdürü Çebi, "Çiftçilerin zarar oranının en az yüzde 30 olması gerekmektedir. Bu durum İl ve İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenecektir. Borçlar Hasar Tespit Komisyonu Kararını takip eden ayın birinci iş günü itibariyle ertelenecektir" diye konuştu.
1 YIL ERTELEME
Kararın 23 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 13 Mayıs tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini belirten Çebi, "Ertelenen krediler nedeniyle, Hasar Tespit Komisyonu Kararı tarihinden itibaren müracaat süresi sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacaktır. Vadesi henüz gelmemiş olmakla birlikte 1 yıl içinde dolacak veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içinde olan tarımsal kredi borçları ertelenecektir" dedi.

NU(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)