İZMİR Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, emekli doktorların maaşlarının üst düzey kamu görevlilerinin seviyesine çıkarılması talep edildi.
Yapılan yazılı açıklamada, hekimliğin, insan bedenine müdahale etme bilgisi ve yetkisi olan tek meslek grubu olduğu vurgulandı. Bu nedenle son derece büyük bir sorumluluğu gerektirdiği, çalışma koşullarının genellikle ağır olduğu dile getirilerek, "Çalışma saatleri, gündüz mesailerinin dışında nöbet, icap gibi nedenlerle oldukça uzundur. Bir hekim, 6-7 yıl süren yoğun bir eğitimin ardından diplomasını alır ve mecburi hizmete gider. Zorlu sınav süreçlerinin ardından en az 4 yıl süren uzmanlık eğitimi, ardından tekrar mecburi hizmet, yan dal uzmanlığı yapanlar için tekrarlanan aynı süreçler sonucunda yaş en az 35 olur. Bundan sonraki hayatı da tayinler ve geçici görevlendirmeler sonucu deyim yerindeyse göçebe bir hayattır. Uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçen, çalışma koşulları ve sorumlulukları ağır olan hekimler gerek çalışırken, gerekse emekli olduklarında adaletsiz bir ücretlendirme sonucu belirgin, çarpıcı bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Özellikle emekli hekimler, bu eşitsizlik nedeniyle çok düşük olan maaşlarıyla geçinememekte, yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi vermektedirler. Bir hekimin emeklilik kararı alması zor bir tercihtir. Başka pek çok meslek grubu ile karşılaştırıldığında hekimlerin eline geçen emekli aylığı oldukça gülünç bir miktara denk düşmektedir. Bu haliyle, hekimlerin eline geçen aylıkların insanca bir yaşam ve kaygıdan uzak bir emekliliğe yetmediği açıktır. Zahmetli ve yıpratıcı çalışma sürecinin sonrasında hakça bir emekli aylığının hekimlerin de hakkı olduğu gerçeği ortadadır" denildi.
İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, 25 yıllık hizmet sonrası bazı kamu görevlilerinin emekli ücretleri ve emeklilik tazminatlarına da yer verildi. Buna göre emekli olan birinci sınıf hakim ve savcılar 4 bin 901 TL maaş, 101 bin 961 TL tazminat, milletvekili 6 bin 304 TL maaş, 94 bin 950 TL tazminat, kıdemli albay/birinci sınıf mülki idari amir 3 bin 400 TL maaş, 72 bin 393 TL tazminat, albay 3 bin 112 TL maaş 70 bin 473 TL tazminat, doktor ve astsubay kıdemli başçavuş 1935 TL maaş 64 bin 522 TL tazminat alıyor.
Bu tablo göz önüne alındığında, hekimlere ne kadar büyük bir haksızlık yapıldığının görüleceği belirtilen açıklamaya, "Uzun yıllar TBMM nezdinde ücret düzenlemesi yönünde çalışmalar yapılmış, ancak bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. En son çalışan ve emekli hekimlerin maaşlarındaki adaletsizliğin giderilmesi yönünde bir kanun teklifi 11 Nisan 2013 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunulmuştur. Tüm bu gerekçeler sonucunda emekli hekimler olarak acil talebimiz şudur: Bir an önce emekli hekimlerin aylık ve tazminatları üst düzey kamu görevlilerinin seviyesine çıkarılmalıdır" denilerek son verildi.

(AÖ/AK)