Erdem ÖZCAN/ERDEK (Balıkesir), () - BALIKESİR’in Erdek İlçesi'ne bağlı köy statüsündeyken, son düzenlemeyle mahalleye dönüştürülen bin 500 kişinin yaşadığı Paşalimanı Adası'nın nüfusu, yaz aylarında tatilciler nedeniyle 10 bine çıkıyor. Sağlık ocağı bulunan Paşlimanı Adası'nın en büyük sorunu, ayda bir gün gelen doktorun, hastalara bakıp geri dönmesi. Adalarında sağlık ocağı olmasına rağmen doktor bulunmadığını söyleyen Muhtar Ziya Aykaç, "Sağlık Ocağı'nda sadece bir hemşire bulunuyor. O da tansiyon ölçüp iğne vuruyor. Hastalara ayda bir gün gelen doktor bakıyor. Rahatsızlanan hastalarımızı, Marmara İlçesi'nden çağrılan deniz ambulansı ile Erdek'e götürüyoruz" dedi.
Köy statüsündeyken Mahalli İdareler Kanunu ile mahalleye dönüştürülen Paşalimanı Adası, bağlı bulunduğu Erdek İlçesi’ne gemi ile bir saat mesafede bulunuyor. Kış aylarında bin 500 olan nüfusu yaz aylarında 10 bine çıkan adada sağlık yönünden sıkıntı çekiliyor.
Geçen hafta Bursa’dan tatil için Paşalimanı Adası’na gelen Veteriner Hekim Hasan Mutlu’nun boğularak yaşamını yitirmesiyle adadaki sağlık sorunu bir kez daha gündeme geldi. Marmara Denizi’nin 2’inci, Türkiye’nin 3’üncü büyük adası bağlı Paşalimanı Adası’nda bulunan sağlık ocağında doktor, hemşire ve ebe olmayınca halk büyük sıkıntı çekiyor. Yaz tatili için gelenler adaya doktor gelmediğini öğrenince aile hekimliği kayıtlarını zorunlu olarak Erdek’te yaptırıyor.
DAHA ÖNCE KADROLU DOKTOR VARMIŞ
Daha önce doktor ve hemşire bulunan sağlık ocağına son bir yıldır, ayda bir kez Erdek’ten doktor gelerek hasta muayene ediyor. Muhtar Ziya Aykaç, sağlık ocağında bulunan bir görevlinin sadece tansiyon ölçtüğünü ve acil durumlarda Marmara Adası’nda bulunan deniz ambulansını çağırdığını söyledi. Aytaç şöyle dedi:
"Eskiden burada kadrolu doktor ve hemşire vardı, şimdi bir tane hemşire ve ayda bir defa gelen doktor var; o da reçete yazıp gidiyor. Görevli de iğne vurup tansiyon ölçüyor. Acil durumlarda deniz ambulansını çağırıyor, başka bir görevi yok. Acil durumlarda Erdek 20 kilometre uzakta, yani oraya da deniz ulaşımı var. Yani insanların canı Allaha emanet gibi birşey burada. Devletimizden buraya kadrolu doktor ve hemşire istiyoruz."

FOTOĞRAFLI