DOĞU  Türkistan Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Ramazan Bayramını Çin'de yaşayan soydaşlarının bayramı bugün kutlayabildiklerine dikkat çekerek, "Çin Hükümeti Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanlar'ın bayramlarını 1 gün ileriye alarak orada yaşayanları adeta islamdan yıldırmakta ve İslam dünyasından adeta uzaklaştırmaktadır" dedi.
Doğu Türkistanlılar ile dernek binasında 13 çeşit yemeğin yer aldığı sofrada bir araya gelen ve daha sonra dua edip, bayramlaştı. Bayramlaşma sonrası açıklama yapan Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, şöyle dedi:
"Biz, insanlıktan yardım bekliyoruz . Ramazan Bayramı bütün İslam aleminde coşku ile sevinç ile mutluluk ile kutlanıyor. Türkiye’de yaşayan Doğutürkistanlılar elbette bu huzur ve mutluluğu yaşıyoruz. Allah, Türk devleti, Türk Milletine kıyamete dek payidar etsin. Tabii biz bu gün huzur ve huşu içerisinde Ramazan Bayramı idrak ederken sizlerde biliyorsunuz Doğu Türkistan'da maalesef, Çin işgalindeki Doğutürkistan'da Ramazan'da oruç tutmak yasaklandı. Bu gün İslam dünyası Ramazan bayramını idrak ederken Çin komünist yönetimi Doğu Türkistan'daki ramazan bayramının bugün olduğunu açıkladı. Bunu her zaman, her yıl ramazan ve kurban bayramını bütün İslam dünyasından kopartmak ve Doğu Türkistanlılar'ı mahrum bırakmak ve ötekileştirmek için bir gün sonraya almakta.  Doğutürkistan Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Biz bu cümleden insanlığa da sesleniyoruz. Doğu Türkistan halkı insanlık aleminin bir parçasıdır. Herkese ve her kesime mutlaka bir sorumluluk bir görev düşmekte. İnsanlıktan yardım bekliyoruz. Doğu Türkistanlılar Çin’in asimilasyon politikaları ile eritilmekte yok edilmekte ve imha edilmektedir. Birleşmiş Milletlerin, İslam iş birliği örgütünün Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların 'Dur' demesini bekliyoruz."

FOTOĞRAFLI