DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde bu yıl 1 milyon 170 bin 223 ton olarak gerçekleşen yaş çay rekoltesi karşılığında 232 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirdi.
Rize Ticaret Borsası’nda (RTB) düzenlenen, '2013 Yılı Yaş Çay Kampanyası Değerlendirilmesi' toplantısında konuşan RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, geçen yıl 1 milyon 152 bin ton olan rekoltenin bu yıl 1 milyon 170 bin 223 ton olarak gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan, kuru çay üretiminde kalite ve randımanın artmasıyla 232 bin ton kuru çay üretimine ulaşıldığını ifade etti. Çay üretiminde bazı yanlış uygulamalar yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden Erdoğan, "Çay çöpü ve liflerinin toplanarak tekrar işlenmesi ile kalitesiz çay üretildiğini duyuyoruz. Bu de, büyük çabalarla belirli bir noktaya taşınan sektörün çok hızlı bir şekilde aşağıya inmesine sebep olur. Buna müsaade edilmemesi gerekiyor. Bu yanlışı yapanları uyarmamız ve şikayet etmemiz lazım. Bunu yapmazsak sektör aşağıya doğru gider. 1 milyon insan çaydan ekmek yiyor. Buna sahip çıkmamız, hassas noktalara müdahale etmemiz lazım" dedi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ORGANİK HAVZASI PROJESİ
Toplantıda konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da çay kanun taslağı hazırlık çalışmalarının tamamlandığını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderildiğini belirterek meclisten geçmesi halinde üretici, sanayici ve tüketimin her safhasını düzenleyerek aksaklıkları gidereceğini söyledi. Bölgede çay üretiminin tamamen organiğe dönüştürülmesi yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Sütlüoğlu, şöyle konuştu:
"3 bin dekar olan organik tarım havzasını 90 bin dekara çıkardık ve fiilen 30 bin dekarda organik çay üretimi gerçekleştiriyoruz Gelecek yıldan itibaren organik çay üretimini 5 bin ton seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Organik çay üretimini teşvik etmek için önemli destekler yapıyoruz. Gelecek yıl bu desteklerde artışlar yaşanacak. Diğer üreticilerimizde organik üretime geçmek için daha istekli olacak. Organik havza oluşturursak bu aynı zamanda dünyanın en büyük organik havzası olur. Turizm açısından da çok ciddi bir cazibe oluşturacak. İnsanlar dünyanın en büyük organik havzasını gelip görmek isteyecekler. İçtikleri ve yedikleri her şeyin organik olduğunu bilecekler."