KURT ve çakalların bilinçsizce öldürülmesi, dağların tahrip edilmesi gibi nedenlerle doğal yaşamları bozulan yaban domuzları, yerleşim alanlarına kadar iniyor. Burdur'un Karakent Köyü yakınlarında, 20'yi aşkın yaban domuzu yolun ortasında görüntülendi.
Burdur merkeze bağlı Karakent Köyü yakınlarında 'organik köy' olarak da bilinen Lisinia Doğa Yaşam Alanı'nın kurucusu, veteriner hekim Öztürk Sarıca, büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu bölgede perşembe gecesi karayolunun ortasında domuz sürüsüyle karşılaştı. Sarıca'nın aracı yanlarına yaklaşmasına rağmen yaklaşık 20 domuz bir süre kaçmadı, ardından tarlalara yöneldi. Yola devam eden Sarıca, kısa süre sonra yolda bir başka domuzu yine yol ortasında görüntüledi. Yanına kadar gitmesine rağmen domuzun yine kaçmaması dikkatini çekti.
KAZA OLABİLİRDİ
Sarıca, aracının hızlı gitmesi halinde domuzlar nedeniyle bir kaza olabileceğine dikkat çekerek, "Korkutucu bir manzaraydı. 20 kadar domuz yol üzerinde. Tarlanın içinde de 20 kadar vardı. Domuzların doğal ortamlarının bozulması nedeniyle artık tarlalara kadar inip yuvalandıklarını görüyoruz, son günlerde. Eğer böyle devam ederse domuzların şehirlere, şehir çöplüklerine, mahalle-sokak aralarına kadar inip sürüler halinde dolaştıklarını göreceğiz" dedi.
KURT VE ÇAKALLAR BİLİNÇSİZCE ÖLDÜRÜLÜYOR
Domuzların yavrularını yiyen çakallar ile yetişkinlerini yiyen kurtların popülasyonunun gün geçtikçe azaldığını dile getiren Öztürk Sarıca, "Maalesef bilinçsiz avcılar tarafından vurulup öldürülüyorlar. Doğal denge tamamen bozulmuş durumda. Domuzlar, asıl yaşam ortamları dağlarda barınamaz durumdalar" diye konuştu.
Bozulmuş ekosistem içinde domuzların çiftçilerin tarımsal ürünlerine zarar vermekle kalmayıp, şap gibi bazı yabani salgın hayvan hastalıklarının hayvanlara bulaşmasına da neden olduğunu kaydeden Sarıca, bir an önce tedbir alınması ve insanların ekosisteme müdahaleden kaçınması gerektiğini vurguladı.