RİZE Valiliği'nin kentin turizm değerlerinin tanıtımı amacıyla hazırlattığı, 'Buzul Gölleri Kenti' adlı kitapta buzul göllerine ulaşmak için yürüyüş rotalarına yer verilirken bölgede ayı olduğu hatırlatıldı. Kitapta, "Yürürken yanınızdaki ile konuşmak, şarkı söylemek, çantanıza takacağınız bir zilin ses çıkarması, ıslık veya düdük çalma gibi hareketlerle ormandaki varlığınızı vurgulamak, yaban hayatla karşılaşma riskinizi en aza indirgeyecek önlemlerdir" uyarısında bulunuldu.
Rize Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12’nci Bölge Müdürlüğü ile Kültür Rotaları Derneği tarafından hazırlanan 8 kitap arasında yer alan 'Buzul Gölleri Kenti' adlı kitapta, buzul göllerine ulaşmak için rotalara yer verildi. Kitapta, bölgede 28 farklı rotadan ulaşılabilen 240 buzul gölünün yer aldığı belirtilerek, 738 kilometre uzunluğunda yürüyüş rotası ile 41 farklı rotadan 2668 kilometre uzunluğunda bisiklet, 3167 kilometre uzunluğunda da cip safari güzergahı olduğu kaydedildi.
HATIRI SAYILIR BİR AYI POPÜLASYONU VAR
Kitapta, 'Yürüyüşçüler için önemli uyarılar' başlığı altında dikkat edilmesi gereken konulara vurgu yapıldı, yürüyüş etkinliği sırasında yola yalnız çıkılmaması istendi ve  özellikle yaban hayvanları konusunda şu uyarılara yer verildi:
"Kaçkar Dağları’nın coğrafi konumu gereği yörede hatırı sayılır bir ayı popülasyonun  olduğu unutulmamalı. Yürürken yanınızdaki ile konuşmak, şarkı söylemek, çantanıza takacağınız bir zilin ses çıkarması, ıslık veya düdük çalma gibi hareketlerle ormandaki varlığınızı vurgulamak, yaban hayatla karşılaşma riskinizi en aza indirgeyecek önlemlerdir. Varlığınızın farkına varan her türlü hayvan saklanacak ama her hareketinizi mutlaka gözlemleyecektir. Sakin olun ve paniğe kapılmayın. Yaban hayatının bulunduğu bölgelerde konaklarsanız, çadırınızın dışında hiçbir yiyecek bırakmayın. İnsan yiyecekleri hayvanlar için zararlıdır. Beslenmek hayvanlarda genellikle agresif davranışlara yol açar. Yaban hayvanlarına yiyecek vermeyin. Karşılaştığınız her yabani hayvana gereken saygıyı gösterin, gerekli mesafeyi koruyun."

MK(TM/CK) (FOTOĞRAFLI)