Sinan BİLGİLİ / İSTANBUL, () Kuzey Ormanları Savunması, termik santral ve milli park alanındaki longoz ormanlarındaki suların İstanbul'a taşınması projelerinin İğneada'ya zarar vereceği gerekçesiyle burada kamp yapma kararı aldı. 

5-6 TEMMUZ'DA İĞNEDA'YA GİDECEKLER
5-6 Temmuz’daki kamp için Mert Gölü kenarındaki Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait kamp alanı tutuldu.Kuzey Ormanları Savunması tarafından düzenlenen basın toplantısında kamp alanı için önce sözlü olarak izin verildiğinin bildirildiğini ancak hafta başında hiçbir resmi ve yazılı tebligat yapılmadan bu izinlerin iptal edildiği söylendi. Bunun üzerine termik santralin yapılmak istendiği İğneada’ya 14 kilometre uzaklıktaki Beğendik köyü yakınlarındaki tuvalet, su ve aydınlatma gibi imkanların bulunmadığı alternatif bir alanda kamp yapma kararı alındı.

KAMP ALANI İPTAL EDİLDİ
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması yapan Kuzey Ormanları Savunması sözcüsü Özlem Bayraktutan, "Kuzey Ormanları Savunması tarafından, dünyanın eşsiz longoz varlıkları arasında bulunan ve Marmara Bölgesi’nin akciğeri Kuzey Ormanları’nın kadim bir parçasını oluşturan Istranca Ormanları’na yönelik tehditlere dikkat çekmek amacıyla, 5-6 Temmuz’da İğneada’da düzenlemeyi planladığımız kamp etkinliğimiz, iktidarın baltalayıcı tutumuyla karşı karşıya kalmıştır. İğneada’da sayıları yaklaşık 600’ü bulan kamp katılımcılarının konaklayabileceği tek kamp alanı olan ve her yıl uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan Mert Gölü kenarındaki Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait kamp alanı, önce sözlü olarak izin verildiğinin bildirilmesine karşın, bu hafta başında hiçbir resmi ve yazılı tebligat yapılmadan Kuzey Ormanları Savunması’na kapatılmıştır. Kamp etkinliğimiz için Kuzey Ormanları Savunması adına resmi başvuru yapan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) yetkilileri tarafından, kapatmayla ilgili resmi gerekçeyi edinmek için günlerdir sürdürülen uğraşlar henüz bir yanıt alamamıştır. Ancak gayrı resmi duyumlarımızdan ulaştığımız sonuç, kamp alanının Kuzey Ormanları Savunması’na kapatılmasının, İçişleri ve Orman ve Su İşleri Bakanlıkları marifetiyle olduğudur. Bu duruma şaşırmadığımızı vurgulamak istiyoruz. İğneada’nın doğal varlıkları, Beğendik köyünde yapılmak istenen termik santralin; Türkiye’nin 3. nükleer santral projesinin ve daha yakın bir tehdit olarak da, longoz ormanlarındaki suların "kuraklık" gerekçesiyle İstanbul’a taşınması projesinin tehdidi altındadır" diye konuştu.

ALTERNATİF ALANDA KAMP YAPACAKLAR
Kuzey Ormanları Savunması olarak başta İğneada olmak üzere Trakya'da doğa savunmasını sürdüreceklerini ifade eden Bayraktutan, "Kampımız termik santralin yapılmak istendiği İğneada’ya 14 kilometre uzaklıktaki Beğendik köyü yakınlarındaki tuvalet, su ve aydınlatma gibi imkanların bulunmadığı alternatif bir alanda kurulacaktır. Etkinliğimize kayıt yaptıran kamp katılımcılarımızın önemli bir kısmının değişen zor koşullarda da olsa, İğneada’yı savunma kararlılığıyla hareket etmeyi tercih ettiklerini de bildirmek isteriz. Kuzey Ormanları Savunması 5 Temmuz sabahı, doğa yağmasına ve bütün engelleme girişimlerine karşın İğneada’ya ulaşmak için İstanbul’dan yola çıkacaktır" şeklinde konuştu.
(FOTOĞRAFLI)