AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) 3 yıl süren çalışmaların ardından tamamen doğa dostu tek kullanımlık köpük tabak üretildi. Hazır piliçlerin paketlenmesinde kullanılan mevcut malzemenin aksine 6 ay ile bir yıl içerisinde doğada çözülebilen ve zararsız malzemeden üretilen tabağın patentinin alınması için çalışma başlatıldı.
AÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nün, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle 3 yıldır sürdürdüğü çalışma meyvesini verdi. Yapılan araştırmalar sonucunda hazır piliçlerin paketlenmesinde kullanılan tek kullanımlık köpük tabakların yerine, nişasta bazlı malzemeden doğa dostu köpük tabak üretimi gerçekleştirildi. Hazır piliçlerin 7-9 gün olan raf ömrü boyunca suya dayanabilen köpük tabaklar, doğaya atıldığında ise 6 ay ile 1 yıl içerisinde karbondioksit ve suya dönüşerek yok olacak şekilde üretildi.
MEVCUT ÜRÜNLER DOĞAYA ZARARLI
AÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Uslu, halihazırda kullanılan köpük tabakların 'polistiren' malzemeden üretildiğini, bu malzemelerin doğada çözünme süresinin 300-400 yılı bulabildiğini söyledi. Polistiren malzemeden üretilen köpük tabakların çeşitli etkilerle akarsulara ulaştığını ve bunu yiyen deniz canlılarının boğularak ölümüne neden olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Kemal Uslu, içerisinde yer alan etken maddelerin seragazı etkisi yarattığını ve insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu ifade etti.
DOĞAYA VE İNSANA ZARARI YOK
Polistiren köpük tabakların ABD ve Kanada gibi ülkelerde yasaklanmaya başladığına dikkati çeken Doç. Dr. Uslu, şöyle konuştu:
"Bu nedenle biz bunlara alternatif bir ürün geliştirmeye çalıştık. Çalışmalarımızın neticesinde tamamen doğal kaynaklardan ürünler elde ettik. Bu ürünleri temel olarak özellikle et ve tavuk ürünlerinde kullanmayı hedeflemekteyiz. Bizim ürettiğimiz ürünlerin doğaya herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı gibi tamamen biyobozunur malzemeden üretilmektedir. Kullanıldıktan 6 ay bir yıl sonra tamamen yok olması, herhangi bir çevre kirliliğine neden olmaması söz konusu. Ayrıca doğal malzemeden ürettiğimiz için insan sağlığını tehdit edecek bir malzeme de içermemektedir."
SUYA DAYANIKLI HALE GETİRİLDİ
Ürettikleri tek kullanımlık doğa dostu köpük tabakların doğaya atılması halinde ortamda bulunan hava, su ve mikroorganizmalar sayesinde parçalanarak, insan sağlığına ve doğaya zararsız şekilde yok olduğunun altını çizen Doç. Dr. Uslu, "Bu malzemeler doğal olduğu için bir polistiren tabak kadar suya dayanması söz konusu değil, ancak bizim yaptığımız denemelerde bir tavuk ürününü koyduğunuz zaman 8-10 gün kadar depolamada herhangi bir sıkıntı çıkmamakta, tavuğun raf ömrü de zaten bir haftadır. Bir hafta 10 gün içerisinde herhangi bir sıkıntı olmadan rahatlıkla kullanılabilir" diye konuştu.
PATENT BAŞVURUSU YAPILDI
Yaklaşık 3 yıldır bu ürünü üretme noktasında çalıştıklarını aktaran Doç. Dr. Mustafa Kemal Uslu, "Çalışmamızın hedefi, bu malzemenin suya karşı olan dayanıklılığını geliştirmek oldu. Çünkü nişasta bazlı bir malzeme olduğu için başta suya dayanıklı değildi. 3 yıl sonunda suya dayanıklı ve ticari olarak kullanılabilir hale getirdik. Bir patent başvurusu yaptık ve süreç ilerliyor" dedi.