DOĞAL yapısı ve tarih öncesi kaya resimleriyle ünlü Beş Parmak (Latmos) Dağı'nın Milli Park ilan edilmesi ve dağda büyük tahribat yaratan maden ocaklarının engellenmesi için Meandros Platformu'nun hazırladığı dosya, 21 Haziran'da Aydın'ı ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a teslim edildi. Platform sözcüsü Aslı Ulaş Aksu'nun Bakan Yıldız'a verdiği dosyada, Latmos'un daha fazla tahrip edilmemesi için girişimde bulunulması istendi.
Latmos'un Milli Park olması için başlatılan girişimlerde bakanlığın olumlu görüş bildirmesi istenilen dosyada, Bakan yıldız'a hitaben, "Aydın ve Muğla İli sınırları içinde bulunan Bafa Gölü'nün doğu kıyısındaki Beşparmak Dağı Türkiye'de ve dünyada eşine ender rastlanan çok özel ve doğal güzellikler açısından en etkileyici ve arkeolojik bulgular açısından uluslararası standartlara ve anlaşmalara göre, çok önemli bir kültürel miras niteliğindedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde başlatılan çalışmalarla, ülkemiz için büyük önem taşıyan ve uluslararası bir marka olma potansiyeline sahip olan bu alanın 'Milli park' ilan edilerek korunması ve uluslararası turizme açılması hedeflenmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 'Milli Park' ilan edilmesi sürecinde, çeşitli bakanlıkların görüşleri alınmaktadır. Bu meyanda bakanlığınızdan alınan görüşün olumlu yönde verilmesi hususunda emir ve müsaadelerinizi arz ederiz" denildi.
LATMOS'UN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Bakan Yıldız'a sunulan dosya'da Latmos'un Neolotik dönemden, Osmanlı dönemine uzanan birçok önemli kalıntıya evsahipliği yaptığına dikkat çekildi. Milattan önce 6 bin yılına ait kaya resimlerinin Anadolu Prehistorya arkeolojisinde son yılların en büyük keşifleri arasında yer aldığı, resimlerin insanlık tarihinde önemli bir adımı belgelediği de vurgulanan dosyada, buradaki kaya resimlerinin konusu ve resim dili itibariyle dünyada tek olduğu ifade edildi. Latmos'un Kaya resimlerinin yanı sıra geçmiş uygarlıklara ait bir çok buluntuya ev sahipliği yaptığı da dosyad belirtilip, "Geçmiş birçok uygarlıklara ulaşım sağlayan 'antik döşeme yollar', 'mezarlar' ve buluntular bu coğrafyada yer almaktadır. Herakleia, Latmos, Amyzon, Euromos, Labranda, Alinda, Alabanda, Myus gibi antik yerleşimlerin yer aldığı Beşparmak Dağı, Sobran, Kirselik, Arap Avlusu, Yediler, Karyes gibi dağ manastırlarıyla 9. yüzyılda psikoposluk merkezi haline gelmiş kutsal bir dağ olarak bilinmektedir. Aydın sınırları içindeki Beşparmak Dağ'nın kuzey bölgesi, Türkiye'de oldukça lokal bir yayılış gösteren "Fıstık Çamı Ormanları"nın en geniş örneğine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda zengin Akdeniz Bitki Örtüsü nedeniyle çok önemlidir. Dağın bir diğer önemi ise florasında ülke çapında nadir bitki türlerinin çok zengin populasyonlarının yer almasıdır" denildi.
'LATMOS TURİZME KAZANDIRILMALI'
Böylesi bir kültür hazinenin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Meandros Platformu, dağın turizme kazandırılmasını istedi. Platformun talebinde şöyle denildi:
"Türkiye'nin bu tek doğa ve kültür hazinesi şu anda yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Uzun yıllardan beri faaliyet gösteren maden ocakları, Beşparmak Dağı'nın harika coğrafyasında önemli yaralar açmıştır. Dünyada benzeri olmayan doğaya sahip Beşparmak Dağı'nın kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölgesi geri dönülmez bir biçimde tahrip olmak üzeredir. Beşparmak Dağı'nın doğal ve kültürel zenginliklerinin koruma-kullanma dengesi çerçevesinde ülkemiz turizmine kazandırılmasıyla ilgili, Bafa Gölü Tabiat Parkı'yla birleştirilerek Milli Park kapsamına alınması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmaları devam etmektedir. Beşparmak Dağı'nın Milli Park yapılması için İstanbul WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Aydın Meandros Platformu, Almanya Dr. Anneliese PESCHLOW, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) girişimde bulunmuşlardır. Bu girişimlere Beşparmak Dağı'nda bulunan köy muhtarlıkları ve 300'e yakın sivil toplum kuruluşu destek vermektedir. Henüz daha turizme tam açılmamış, kültürü ve tabiatı yönüyle tek olma özelliği yaşayan ve bir nevi prehistorya açık hava müzesi olan bu yörenin doğasının tahrip olmaması için, bu alanda talep edilen yeni maden faaliyetlerine izin verilmemeli, mevcut ocakların ruhsatları uzatılmamalıdır. Bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğinize inanıyoruz."
Dosyayı alan Bakan Yıldız'ın ise konuyu inceleyeceğini söylediği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI