YABAN hayatı üzerine çalışmalarıyla uluslararası alanda tanınan KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Zonguldak'ın Alaplı İlçesi İsafakılı Köyü mevkiinde bulunan 3 günlük yavru ayının ininden çıkamayacağını, olay hakkında soruşturma açılması gerektiğini söyledi.
Alaplı İlçesi Aydınyayla Köyü Muhtarı Musa Şen, 3 günlük yavru ayıyı pazartesi günü sabaha karşı karayolu üzerinde donmak üzereyken buldu. Şen, yavruya kısa süre baktıktan sonra tedavisi için Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne teslim etti. Yavru ayı, tedavisi için Gökçebey İlçesi'ndeki Çanakçılar Hayvanat Bahçesi'ne götürüldü.
Türkiye'de bozayıların yaşamına ilişkin National Geographic'in Türkiye'deki ilk belgesel çekimine de imza atan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, üç günlük yavru ayının hayatta kalmasının çok zor olduğunu dile getirdi. Bu mevsimde ayıların kış uykusunda olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Şekercioğlu, şunları söyledi:
"Yavrular indeyken doğar ve bahar gelene kadar orada beraber kalırlar. 3 günlük yavrunun gözleri kapalıdır. Hareket kabiliyeti çok azdır. Sadece süt emebilir. Vücut ısısını da annesine bitişik olarak koruyabilir. İninden uzaklaşması söz konusu değildir. Zaten postu dahi olmayan, gözü kapalı bir yavru, kış şartlarında birkaç dakika içinde hipotermiye girer ve kısa sürede donarak ölür."
ANNESİ ÖLDÜRÜLMÜŞ OLABİLİR
Yavru ayının annesinin öldürüldüğünü düşünen ve soruşturma açılmasını isteyen Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, "Yani 'yol kenarında bulduk' gerçek dışı bir senaryo. Ben annesinin öldürüldüğünü düşünüyorum. Bunun için bir soruşturma gerçekleştirilmesi lazım. Leoparın öldürülmesindeki gibi bilimsel gerçeklerle uyuşmayan bir hikaye bu. Bu yavru ayı büyük ihtimalle ölecek ama olur da kurtulursa, doğada bir hayat bilmeyecek, bütün hayatı kafes arkasında geçecek. Bursa Ayı Barınağı'nda düzinelerle ayıyla beraber, fazla büyük olmayan bir alanda ömrünü geçirecek. Çünkü annesi olmayan böyle bir yavru, nasıl ayı olacağını öğrenemez, doğada hayatta kalamaz. Çok üzücü" diye konuştu.