AKDENİZ Üniversitesi'nde düzenlenen Akademik Tören'de yüz nakilleri operasyonlarını yapan Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, doçentlik unvanı verilen, aynı bölümde görevli eşi Özlenen Özkan'ın binişini giydirdi. Prof. Dr. Özkan eşine bir de gül verdi.
Atatürk Konferans Salonu'nda bugün öğleden sonra yapılan Akademik Tören'de 2013 yılında akademik unvan alan, unvanı yükseltilen ve kadroya atanan öğretim üyeleri biniş giydi. Törende üniversitede görevli 41 profesör, 75 doçent, 102 yardımcı doçent biniş giydi. Akademisyenlerin ailelerinin de katıldığı törende Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve rektör yardımcılarının yanısıra aile fertleri tarafından da akademisyenlerin binişleri giydirildi.
Türkiye'nin ilk yüz nakli ve toplamda 4 yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, doçentlik unvanı verilen, aynı bölümde görevli eşi Özlenen Özkan'ın binişini giydirdi ve eşine gül hediye etti.
HİZMET ÖDÜLÜ
Törende Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erol Gürpınar 'hizmet ödülü' aldı. Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Cengiz Toker, temel ve mühendislik bilimleri alanında, Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Sadıka Halide Akbaş ve Prof. Dr. Münire Erman Akar ise sağlık bilimleri alanında 'bilim ödülü' aldılar.
TEŞVİK ÖDÜLLERİ
Temel ve mühendislik alanında Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. Davut Karayel ve Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Bayrak, sosyal bilimler alanında Eğitim Fakültesi'nden Doç. Dr. Mehmet Erdoğan ve Edebiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Ali Cin, sağlık bilimleri alanında Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Gamze Tanrıöver, Doç. Dr. Derya Mutlu ve araştırma görevlisi Umut Özsoy'a ödülleri takdim edildi.
ÖZEL HİZMET ÖDÜLÜ
Türkiye'nin ilk fotonükleer reaksiyonunu gerçekleştiren Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. İsmail Boztosun 'özel hizmet ödülü'ne layık görüldü. Hizmet, teşvik, özel hizmet ödüllerini takdim eden AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ayrıca Akdeniz Üniversitesi'ne hizmet veren 22 emekli öğretim üyesine de emeklilik plaketi verdi.
'HER KURUŞ 75 MİLYONUN HAKKI'
Törende akademisyenlere seslenen AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversitelerin Türk halkının kendilerine emaneti olduğunu belirterek, “Burada harcadığımız her kuruş, geçirdiğimiz her saniye 75 milyonun insanın hakkıdır. Onlara hesap vermekle mükellefiz" dedi.
ÇİFT KOL, RAHİM VE YÜZ NAKLİ
Herkesin sıradan işler yapabileceğini ama farkındalık yaratacak işler yapmanın herkesin harcı olmadığını belirten Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, şunları söyledi:
“AÜ organ nakillerinde henüz mevzuatın olmadığı bir ortamda çift kol nakliyle, Türkiye'yi yeni bir çağa geçirdi. 3 ay sonra meclisten kompozit doku nakli geçti ve ilk nakli yapan üniversite olarak bilim tarihine geçerken, ilk rahim nakliyle de dünya tıp literatüründeki yerimizi aldık. Nicelik ve nitelik olarak bu işi yapan dünyadaki birkaç üniversite ile yarışıyoruz. Nicelik olarak Fransa bizden önde ikinci sıradayız, fakat nitelik olarak bizim kalitemizi yakalayabilen kimsenin olmadığı yönünde tıp dünyası hem fikir. Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekibimiz ilklere imza attı. Alt ve üst çene ve dil nakliyle Türkiye'nin tüm dünyanın dikkatlerini topladık. Bu başarılara imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibini kutluyorum."
Atom çekirdeği ve ilk reaksiyonlar projesinden dolayı Prof. Dr. İsmail Boztosun ve ekibini de kutlayan Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, AÜ'nün artık kendini bilim dünyasında kabul ettiren bu gibi başarılara imza attığını ve Türkiye'nin bu teknolojilerle hem milyarlarca dolar, hem de güç kazanacağını açıkladı.