Gürkay GÜNDOĞAN- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Erdoğan Kaymakçı, Soma'daki maden faciasıyla ilgili trafoların patlama ve yanmalara karşı önlem alınması gereken yerler olduğunu belirterek, "Eğer bu kaza yaşanmışsa yeterli denetim ve yaptırım gerçekleşmediğini düşünüyorum" dedi.  
Aynı zamanda Türkiye Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı olan Kaymakçı, bu tür kazaların 'kaçınılmaz' ve 'kader' olarak nitelendirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Bilimin bu tür kazaların önlenebileceğini gösterdiğini anlatan Yrd.Doç.Dr. Kaymakçı, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri çok önemli. Bu kazaların yaşanmaması için eğitimi, denetim ve yaptırımlar çok önemli. Risk yönetimi çok önemli. İş yerinde hangi tür risklerin olacağı önceden belirlenmeli, bu risklere göre de önlemler alınmalı. Bu ülkemizde uygulanıyor mu? Uygulanmıyor. Uygulansa zaten bu tür kazaları yaşamayız" dedi.
ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞMA
Genel olarak özelleştirme ve taşeronlaşmanın bu tür kazalara yol açtığı görüşünde olduğunu vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Kaymakçı, "Normal bir çalışma düzeni değil taşeronlaşma ve özelleştirme. Dolayısıyla bu sistem uygulandığından beri ülkemizde toplu ölümlü iş kazaları oldukça artmış durumda" diye konuştu.
Yrd.Doç.Dr. Kaymakçı, madencilik sektörünün gelişmiş ülkelerin lokomotifi olduğunu ancak Türkiye'de kazalarla gündeme geldiğini kaydetti. Yrd.Doç.Dr. Kaymakçı, işçilerin yangınla birlikte gaz maskelerini takmış olabileceklerini de belirterek, "Eğer taktılarsa bu gaz maskelerinin kullanım süresi belli. 1-1.5 saat. 15-16 saat yer altında kalan insanlar var. Bu kadar saat gazlı ortamda bulunmuşlarsa ne söylenebilir başka" dedi.

GG,CT(EE/AAA) (FOTOĞRAFLI)