AK Parti MKYK üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay’ın, "Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok" sözlerini değerlendiren Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Savaş Eğilmez, "Türk diye bir ırk yoktur derseniz, Orta Asya tarihinin tamamını silersiniz" dedi.
Türklerin boylardan oluşan sosyal yapısından yola çıkarak, 'Türk diye bir ırk yoktur' denilmesi halinde Çinli, İngiliz ve Almanlardan söz edilemeyeceğine işaret eden Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, bu yoldan hareketle milletleri bölüp sülale isimleriyle adlandırmak gerektiğini belirtti. Orta Asya'nın merkezinde Minusinsk bölgesinde keşfedilen kültürel varlıklarıyla, tarih sahnesine çıkan Türklerin M.Ö. ve M.S. çeşitli yönlere muhtelif zamanlarda göç ettiklerini anımsatan Yard. Doç. Dr. Eğilmez, tarihi göçlerin en etkilisi olarak 11'inci yüzyılda Anadolu'ya doğru yapılanını gösterdi. 
Türklerin gittikleri yeni coğrafyalara hakim olduklarını ve o bölgeleri yönelttiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, şunları söyledi:
"Bu yönetimlerin en karakteristik özelliği ise bölge halkına karşı uyguladıkları hoşgörü politikasıdır. Türklerin bu yönetim şekli, bölgenin eski sahiplerinin yerlerinden ayrılmamasına, hatta gidenlerin geri gelmesine neden oluyordu. Bu nedenle, geniş sınırlara ulaşan Türk devletlerinin çatısı altında sadece Türkler değil, başka kavimler de bulunuyordu. Zira aksi bir hareketin tarifi ya barbarlıktır ya da soykırım yapmaktır. Tarih boyunca Türklerin yanında Rumları, Farsları, Arapları, Gürcüleri, Ermenileri, Moğolları ve daha başka kavimleri görmek çok doğal bir seyirdir. Dünya görüşünün ortaya çıkardığı yapıdan yola çıkarak, 'Türk diye bir ırk yoktur, sentez vardır' diye bir tespitte bulunursak, büyük bir yanlışa düşmüş oluruz.  Eğer 'Türk diye bir ırk yoktur' derseniz, Orta Asya tarihinin tamamını Orta Doğu, Ön Asya, Maveraünnehir, Mezepotamya, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa tarihinin de önemli bir kısmını silerseniz. Ve eğer Türkleri tarih sahnesinden silerseniz, İslam tarihini de küçük bir coğrafyaya sıkıştırmış olursunuz. Türkleri yok saymakla, bu coğrafyaların hafızasını silmek aynı şeydir."