Felat BOZARSLAN - Bayram BULUT/DİYARBAKIR, () - IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin babası Molla Mustafa Barzani, ölümünün 35'inci yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır'da yapılan bir etkinlikle anıldı. Anma toplantısına, BDP Miletvekili Altan Tan ile AK Parti Milletvekili ve Diyarbakır Büşyükşehir Belediye Başkan Adayı Galip Ensarioğlu da katıldı.

Kürt Demokratlar Platformu, Molla Mustafa Barzani'nin 35'inci ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma töreni düzenlendi. Irak, Suriye, İran ve Avrupa'dan çok sayıda kişinin katıldığı anma etkinliğinde salon dolduğu için çok sayıda kişi programı ayakta izlemek zorunda kaldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın davet edildiği törene, BDP'den sadece Diyarbakır Milletvekili Altan Tan katıldı. Tan, partiden herhangi bir görevlendirme yapılmadığını ve bireysel olarak törene katıldığını söyledi. Anma toplantısına, AK Parti'den Diyarbakır Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Galip Ensarioğlu, Yenişehir Belediye Başkan Adayı Sebgetullah Seydaoğlu, Sur Belediye Başkan adayı Abdurrahman Kurt ve parti yetkilileri de katıldı. BDP'li Gültan Kışanak'ın mesaj gönderdiği tören için salona, Mustafa Barzani'nin fotoğrafları ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrakları asıldı. 'BARZANİ 6 AYLIK İKEN ANNESİ İLE DİYARBAKIR HAPİSHANESİNDE MAHKUM OLMUŞ' Düzenlenen etkinlik, Kürt ulusal marşı kabul edilen, 'Ey Rakip'in çalınması ve Molla Mustafa Barzani ve Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Barzani için dua okutulması ve şiir dinletisi ile devam eden programda Kürt Demokratlar Platformu adına Sertaç Bucak Kürtçe bir konuşma yaptı. Konuşmasında Mustafa Barzani'nin hayatı hakkında bilgi veren Bucak, "Mustafa Barzani, 1903 yılında 6 aylıkken annesiyle birlikte Diyarbakır Hapishanesi'nde mahkum oluyor. Bugün 100 yıl sonra Diyarbakır'da Mustafa Barzani'nin vefatının 35. yıl dönümünde anma yapıyoruz. Bugün Şeyh Said, İhsan Nuri Paşa, Seyid Rıza, Ali Şer, Kadı Muhammed, Faik Bucak, Sait Elçi ve binlerce kahraman şehidimiz başı dik olarak bizi izliyor. Biz hepimiz bir aileyiz ve yolumuz birdir. Kürdistan'ın savunulması biz Kürtlerin hepsinin meselesidir. Kürtlerin özgürlüğü ve hakları, kendilerini idare etmeleri komşu ülkeler için tehdit değildir. Barzani'nin yolu barıştır, vatanserverliktir, ilericilikter ve Kürdistani olmaktır" dedi. Törende konuşan Irak Kürt yönetimi Parlomentosu üyesi ve IKDP yöneticisi Dr. Cafer İbrahim Eminki ise Barzani'nin tüm Kürt halkının gönlünde olmasından gurur duyduklarını söyledi. Eminki, şöyle konuştu:
"Mustafa Barzani canlı bir tarihtir. O tarih bugüne kadar halkımızın vicdanındadır. Bugün bu tarihi çevirip içinden ders çıkarmalıyız. Başkan Mesut Barzani bu şehirde bir süre önce çok sıcak ve tarihi bir şekilde karşılandı. Halkımızın çalışması müjdeli bir amaca ulaşacaktır. Bu her halkın, her insanın hakkıdır. Tüm Kürdistan kendi hakkının sahibidir. Kürdistan bölgesi tüm halkımıza açıktır. Tüm halkımızın kendi evidir. Kürdistan Rojavası için ilk günden beri kapılarımız açıktır. Siyasi olarak Suriye devleti tarafından kapılar kapatılmıştır. Ancak Kürdistan yönetimi tarafından hiç bir zaman kapatılmamıştır. Kürdistan bölgesi Rojava Kürdistan'ında yaşayan halkımızın da evidir. İstedikleri şekilde onların yanındayız. Sımelka köprüsünü kendi halkımız için açtık. Türkiye'de yürüyen çözüm süreci nedeniyle çok mutluyuz. Çözüm ve barış sürecini destekliyoruz. Türkiye hükümeti bu süreci yasallaştırmalıdır."
Konuşmaların ardından salondakilere Mustafa Barzani'nin hayatı belgeseli izletildi.   BB,FB(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)