Ferit ASLAN- Canan ALTINTAŞ- Bayram BULUT/ DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da, 1 Mayıs kutlamaları iki ayrı alanda işçi ve memurlar tarafından coşkuyla kutlandı. KESK'e bağlı sendikalar Dağkapı Meydanı'nda, Memur-Sen ise 19 ilden üyelerinin katılımı ile İstasyon Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutladı.
Memur-Sen tarafından Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yapılan kutlamaya, sendikanın Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere 19 ilden gelen üyeleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Konser ve folklor gösterisi el başlayan kutlama programı Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun konuşması ile sona erdi. Gündoğdu, Kürtçe selamlama ile başladığı konuşmasında, yeniden büyük Türkiye, yeni bir uygarlık taleplerini haykırmak ve küresel adalet, ebedi kardeşlik ve kadim medeniyet çağrısı için Diyarbakır’da olduklarını söyledi. 1 Mayıs'ın ayrılık değil, kardeşlik bayramı, çatışma değil, emek ve dayanışma ve kutuplaşma değil bütünleşme bayramı olduğunu söyleyen Gündoğdu, şöyle konuştu:
TAKSİM DAYATMASI SENARYO
"Ülkemizin ve dünyanın tüm alanları 1 Mayıs emek ve dayanışma alanıdır, barış alanlarıdır, kardeşlik alanlarıdır. Gündem Taksim değil, gündem bayramın nerede kutlanacağı değil; gündem emek, dayanışma ve kardeşlik olmalıdır. Memur-Sen olarak, mekan dayatmasını da, kutlama şekli dayatmasını da reddediyoruz. Taksim dayatması bir senaryodur diyoruz. Bu senaryo, Taksim’e çakma bir kutsallık yükleyerek, Taksim’den yeni bir Gezi çıkarma senaryosudur. Bu tuzağın, bu komplonun da farkındayız. Taksim’den Gezi çıkarmaya çalışma, olsa olsa darbeci zihniyetin ürünü olabilir. Gezi Parkı ve 17 Aralık küresel operasyonuyla Türkiye’nin demokratik istikametini değiştiremeyenler, 1 Mayıs’ta emeği suistimal ederek kirli emellerine ulaşmak istiyorlar. Çözüm sürecini akamete uğratma planları yapıyorlar. Herkesin eşit yurttaş olduğu yeni Türkiye’yi eski Türkiye’ye döndürme hesapları yapıyorlar. Geçmişte hiçbir hesapları tutmadığı gibi 1 Mayıs’ı toplu gerginlik atmosferine sokma planları da tutmayacak, hevesleri kursaklarında kalacak inşallah. Memur-Sen olarak, ülkemize ve milletimize karşı kurulan komplolara asla boyun eğmeyeceğiz."
BATI MISIRDA'DAKİ İDAMLARA TEPKİ GÖSTERSİN
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, batılıların Twitter ve Gezi olaylarına gösterdikleri duyarlılığın yüzde birini, Mısır'da bir celsede 529 kişinin, yine başka bir celsede 683 kişiye verilen hukuk dışı idam kararlarına göstermediklerini söyledi Gündoğdu, "Bu darbenin görünürdeki hedefi Müslüman Kardeşler olsa da gerçekte Müslümanlığımız ve kardeşliğimizdir. İdam kararlarının hedefi 1212 kişi değil, insanlıktır. Bunun için mesele ümmetin meselesidir, insanlığın meselesidir. Emperyalizmle, siyonizmle mücadele meselesidir" dedi.
Twitter kararı üzerinden Anayasa Mahkemesi ve konuşmasından dolayı başkanı Haşim Kılıç'a da tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, "Twitter'in menfaatini değil, milletin hakkını koruyun. Yasakları savunmuyoruz ama Anayasa Mahkemesi'nin vatandaşın hakkını koruması gerekirken, Twitter'ı korumak için seferber olmasını kabullenmiyoruz, kabullenmeyeceğiz. Anayasa Mahkemesi'nin muhalefet partilerinin yerine geçmek, muhalefet boşluğunu doldurmak gibi bir anayasal görevi yoktur. Bu kapsamda, kimsenin durumdan bir vazife çıkarmaya, kendini başka kurumların yerine koymaya ve millet iradesinin üstüne çıkmaya hakkı da yoktur, haddi de değildir" dedi.
KESK'İN KUTLAMASI DAĞKAPI MEYDANINDA
KESK'e bağlı sendikalar ise 1 Mayıs'ı Diyarbakır'ın Dağkapı Meydanı'nda kutladı. Yaklaşık 3 bin kişi kentin değişik noktalarında toplanarak meydanına yürüdü. Ellerinde bağlı bulundukları sendikaların bayraklarını taşıyan eylemciler çalınan Türkçe, Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Diyarbakır'da coşkunun hakim olduğu kutlamalarda Türkiye'de çeşitli olaylar sırasında hayatını kaybeden çocuklar Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol ve Berkin Elvan posterleri taşındı. Kürtçe, Türkçe yaşasın 1 Mayıs pankartları açan kalabalık sık sık ' Yaşasın işçi bayramı' sloganları attı.
ÖZGÜR ÖZERK KÜRDİSTAN ŞİARI
Çocuk işçilerin de katıldığı 1 Mayıs kutlamalarına katılan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, "Biz bu büyüyen umudumuzu bu çoğalan ve her geçen gün toplumsal iddiamızı yeni umutlarla buluşturarak Kürdistan direnişini Gezi direnişiyle ortaklaştırarak, toplumsal kurtuluşu emeğin kurtuluşuyla birleştirerek, özgür özerk Kürdistan şiarıyla yola çıkan kervanı durdurmak nasıl ki imkansızdı. Bizim bunu başarıya ulaştırmamız da bu ruhla mümkün olacaktır" dedi.
Milletvekili Çelik konuşmasını İmralı'ya, Kandil'e, özgür Kürdistan dağlarına, Taksim'e selam göndererek bitirirken, polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı kutlamalar olaysız geçti.

FA,CA,BB(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)