Mehmet TÜRK/DİYARBAKIR, () - AFYONKARAHİSAR milletvekili seçildiği Ak Parti'den ihraç edilen Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı, şehit anne ve babalarından oluşan bir grup, dağa götürülen çocuklarının dönmesi için Diyarbakır'da eylem yapan aileleri ziyaret etti.
Dağkapı Meydanı'nda kurulan çadır altında yapılan görüşmede ilk olarak konuşan Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak, Türk ve Kürtlerin kardeşliğinin 1071 yılındaki Malazgirt Meydan Muharebesi ile başladığını, Çaldıran, Çanakkale ve İstiklal Savaşı'nda bu birlikteliğin sınandığını anımsattı. Buna rağmen kardeşliğin ve birliğin devam ettiğini belirten Mahmut Koçak, bu kardeşlerin 21'nci yüzyıla da savaşarak girdiğini ancak birbirlerinden kopmadığını dile getirdi.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı da, Afyonkarahisar'daki şehit ve gazi analarının selamlarını getirdiklerini belirterek, "Eğer Afyonkarahisar'dan bir acı gelmiş ve burada sizler de hissediyorsunuz. Bizler de sizin acılarınızı paylaşmak üzere buradayız. Oradaki şehit analarının selamlarını getirdik" dedi.
10 Haziran 2010 tarihinde Tokat'ta helikopterin düşürülmesi sonucu şehit olan Pilot Jandarma Üsteğmen Murat Saraç'ın annesi Cemile Saraç, annelerin arasına oturdu. Çocuklarının fotoğraflarını ellerinden düşürmeyen ailelerle el ele tutuşan Saraç, gözyaşlarına hakim olamadı. Bir gazetecinin, duygularını sorması üzerine Saraç, "Şehit annesiyim. Annelerin acısını çok iyi anlıyorum. Oğlum gelmeyecek bir yere gitti. İnşallah kısa sürede çocuklarına kavuşurlar. 30 sene önce kız kardeşim ve kaynım da Diyarbakır'da öğretmenlik yaptı. O zaman kendim de gelip gitmiştim. Diyarbakır'a geleceğimi öğrendiğim an çok sevindim, koşarak geldim. Televizyonlarda sürekli anneleri izliyorum. Herkes izliyor ama ateş düştüğü yeri yakıyor" dedi.
"AYNI KATEGORİYE KOYMAK YANLIŞ"
Şehit Üsteğmen Murat Saraç'ın babası Suat Saraç, güvenlik güçlerinin terör mücadelesine 'savaş' denilmesinin yanlış olduğunu belirterek, "Savaşan derken ne savaşı, kim savaşıyor yani? Savaşan biri memleketini savunuyor, biri vatan hainliği yapıyor. Şimdi bu çocukları aynı kategoriye sokmak çok yanlış yani" dedi.
Acılı bir baba olarak dağa götürülen çocukların ailelerine destek için Diyarbakır'a geldiklerini belirten Suat Saraç, "Bir günlük değil, bu yıllardan beri niye hala devam ediyor? Niye bu çocuklar kandırılıyor? Madem böyle bir süreç oluşmuş, madem bu iş bitirilecek, niye hala bu devam ediyor? Demek istediğim bu, yoksa ben savaşıyor, yok bilmem ne yapıyor falan, böyle bir söylem yanlış ve hatalı olur bence" diye konuştu.
"ANKARA GÖRÜŞMELERİ OLUMLU GEÇTİ"
Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan olmak üzere bir çok görüşmelerde bulunan aileler adına konuşan Sabri Önalan da bu görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Önalan, "Eylemimizin 42'inci günündeyiz, çocuklarımız bırakılıncaya kadar eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.
Sabri Önalan, hem Cuma hem de yarın Ramazan ayının başlayacak olması nedeniyle dua etti. Afyonkarahisar'dan gelen heyet ve eylemdeki anneler de bu dualara eşlik etti.
Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak, getirdiği Türk Bayrağı ve Afyon lokumunu, eylemdeki bir anneye verirken "Bundan sonraki süreçlerimiz hep tatlı olsun, hiç gözyaşımız olmasın, Ramazan geliyor, Allah dualarımızı kabul eder inşallah" dedi.

FOTOĞRAFLI