DİYARBAKIR'da, elektrik borçlarını ödemeyen çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağına dair Bakanlar Kurulu kararını protesto eden çiftçiler, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Borsası ile ortak açıklama yaptı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, çiftçilerin geçmiş elektrik borçları sebebiyle desteklemelerini alamamaları durumunda tarım ve hayvancılığa bağlı sektörlerin de zarar göreceğini söyledi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan ortak açıklamaya, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Tahıl Ürünleri Birliği, Bismil Pamuk üreticileri Birliği, Bismil Çukobirlik ve Diyarbakır'dan çiftçi temsilcileri katıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Bakanlar Kurulu kararının çiftçilerin tepkisine yol açtığını belirterek, şunları söyledi:
"Çiftçilerimiz, özellikle kırsal bölgelerde uygulanan ve üretim kapasitesinin düşüşüne neden olarak kendilerini mağdur eden günde 6 saati bulan elektrik kesintilerine çözüm bulunmasını beklerken böylesi bir uygulama ile bir kez daha mağdur edilmişlerdir. Bilindiği gibi, Diyarbakır, Bismil, Şanlıurfa, Mardin ve Batman başta olmak üzere, bölgemizdeki geniş tarım arazilerinin sulanmasında elektrik kullanılmaktadır. Kullanılan elektrik, gübre, mazot ve diğer maliyetlerin yanında, çiftçinin üretim maliyetini oldukça yükselten unsurların başında gelmektedir.Bölgemizin uzun yıllardır içinde bulunduğu çatışmalı ortamın tarım ve hayvancılığı ciddi anlamda gerilettiği ve bu sebeple bölge insanının yaşadığı mağduriyetleri herkes bilmektedir."
Sayar, devam eden barış süreciyle beraber bölgede tarımsal desteklerin artmasını ve tarımsal yatırımların tamamlanmasını beklerken, elektrik borçlarını ödemeyen çiftçilere destekleme ödemesi yapılmaması ve bunun akabinde de DEDAŞ'ın çiftçilerimize yüksek elektrik borçları çıkarmasının bölgedeki tarım sektöründe telafisi zor zararlara yol açacağını belirtirek, şöyle konuştu:
"DEDAŞ tarafından, Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden yapılan kontroller neticesinde, her hengi bir tespit tutanağı tutulmaksızın ve sulamanın ne şekilde yapıldığına dair yerinde bir tespit çalışması yapılmadan, 2013 üretim sezonunda sulu tarım yapan çiftçilerimizin tamamına ücretlendirme yapılarak borç ihbarnamesi gönderilmiştir. Borç ihbarnamesi gönderilenlerin çoğunluğu DEDAŞ abonesi olmayan ve arazilerini kendi imkanlarıyla sulayan çiftçilerimizdir. Bu durum hukuka aykırı olup bu borçların silinmesi gerekmektedir. Sanayicisinden işçisine, köylüsünden kentlisine, sanatçısından akademisyenine kadar tüm insanların umut bağladığı ve sahip çıktığı barış sürecinde; köye dönüşleri nasıl hızlandıracağımızı, bölgemizde tarım ve hayvancılık ile bu sektörlere bağlı sanayiyi nasıl geliştireceğimizi tartışmalı ve uygulanabilir projeler geliştirmeliyiz. Bölgemizdeki tarımsal faaliyetlerin zarar görmemesi, gelişmesi, tüm bölge insanına ve ülkemize daha fazla fayda sağlayabilmesi için, destekleme ödemesi yapılmamasına ilişkin bakanlar kurulu kararının geri çekilmesini ve DEDAŞ'ın uyguladığı fahiş elektrik fiyatlarının; çiftçi temsilcilerinin görüşleri alınarak makul bir seviyede tutulması gerektiğini düşünmekteyiz. Çiftçilerimizin geçmiş elektrik borçları sebebiyle desteklemelerini alamamaları durumunda tarım ve hayvancılığa bağlı sektörler de zarar görecek, bölge ve ülke ekonomisi olumsuz etkilenecektir."

BB(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)