Ramazan YAVUZ/ DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da Dicle Üniversitesi'nin Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri'nde yer alan kampüs alanındaki onlarca yıllık ağaçların kesilmesine karşı üniversitesi öğrencileri ve vatandaşlar bölgede çadır kurarak eylem yaptı. Bugün 4'üncü gününe giren eyleme katılanlar çadırlarda kalıp, küçük bir yaşam alanı oluşturdu.
Dicle Nehri kenarında bulunan ve bir bölümü Dicle Üniversitesi kampüs alanında yer alan türkülere konu Hevsel Bahçeleri'nde son günlerde üniversite tarafından yapılan ağaç kesimlerine karşı Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği'ne üye (DÖDEF) öğrenci ve vatandaşların başlattığı eylem büyüyerek devam ediyor. Dicle Nehri kenarında kesilen yüzlerce ağaçtan geriye adeta bir doğa katliamını andıran görüntüler kalırken, öğrenciler ve vatandaşlar ise bu katliamın önüne geçebilmek için elele vererek başlattıkları eylemi bugün 4'üncü gününde de sürdürdü. Hevsel Bahçeleri'nde kesilen ağaçlardan geriye kalanlarla bataklık arazide yol yapan, çadır kuran gençler, türküler söyleyerek halay çekiyor.
'GEZİ'DEKİ DUYARLILIĞI BURADA DA GÖRMEK İSTİYORUZ'
Hevsel Bahçeleri'nde bir doğa katliamı yaşandığını dile getiren öğrenciler, bu katliama duyarsız kalmamak için eylem başlattıklarını söyledi. Amaçlarının doğa katliamına dur demek olduğunu dile getiren eylemciler, bölgede doğanın katledildiğini savundu. Bir eylemci şunları söyledi:
"Burası bir yaşam alanıdır. Kentin ağaç bulunan tek alanı da burasıdır. Şu anda kesin olmamakla beraber yaklaşık olarak 3 bin ağacın kesildiği görünüyor. 7 bin ağacın daha kesileceği söyleniyor. Bu durum gözle görülüyor. Attığımız her adımda bir ağaç kökü görüyoruz. Taksim gibi bir alanda belli ağaçlar kesilmeye kalktığı zaman bütün Türkiye halkının nasıl tepki koyduğunu gördük. Burda ise 3 bin ağacın kesilmesinden ve kesilecek 7 bin ağaçtan söz ediyoruz. Türkiye halkının özellikle de duyarlı bütün kesimlerin sessiz kalması bizim için de sorgulanması gereken bir durum. Burası Diyarbakır'dır diye bu tarz bir yaklaşım kesinlikle kabul edilmemelidir. Gezi'deki ciddi duyarlılığı burada da görmek istiyoruz."
VALİLİK: HEVSEL BAHÇELERİ'NDE KONUT YAPILAMAZ
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kırıç, Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kesimi ve beraberinde başlayan eylemle ilgili yaptığı açıklamada. ağaç kesiminin üniversitenin kendi iç çalışması olduğunu ve kendileriyle bir ilgisinin olmadığını belirtti. Kıraç, şöyle dedi:
"Hevsel bahçeleri 12 bin yıldan beri bölgenin tahıl ambaradır. Burada yapılaşma olmaz. Yani bu son yapılan rezerv alanları içerisinde ilan edilmesiyle birlikte dokusuna uygun, rekreasyon alanı yürüme bantları, bisiklet ve koşu yolları daha sonra detaylarıyla ortaya çıkacak. Büyükşehir belediye başkanıyla yaptığımız toplantıda dile getirdim, sizinle birkez daha paylaşıyorum. Hevsel bahçeleri, doğanın kendisine verdiği görev dışında başka bir görevi doğal yapamaz. Orada konut yapılamaz, zaten alan kumsal bir alandır ve Diyarbakırlı'nın Hevsel Bahçesine gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Hevsel Bahçesi sevenlere sesleniyorum, orası kültür vadisi olma hizmetinin dışında bir alan olamaz herkes rahat olsun. Orada ayrıca ağaç kesimine tepki var. Üniversitenin kendi iç bir çalışmasıdır, valiliğimizle alakası yoktur."
Dicle Üniversitesi, daha önce kendi arazisinde bulunan 10 bin ağacın, Diyarbakır Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, yangın tehlikesi ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kesildiğini açıklamıştı.

Rİ(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)