Felat BOZARSLAN- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da Yargıda Birlik Platformu tarafından düzenlenen istişare toplantısına yaklaşık 10 ilden yaklaşık 500 Hakim ve Savcı katıldı. İstanbul Anadolu yakası Başsavcı Vekili Ömür Topaç, yargıda  güven bunalımı bulunduğunu belirtirken, "Gelin enerjimizi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını tesis etmek, yargı kurumunu ükenin en güvenilik kurumu haline getirmek için harcayalım" dedi.
Yargıda Birlik Platformu tarafından Diyarbakır'da 'Yargıya karşı oluşan güven bunalımının yeniden tesis edilmesi' konulu istişare toplantısı düzenlendi. Gıran Park Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ,Mardin, Adıyaman, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl'den yaklaşık 500 hakim ve savcı katıldı. "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile yargının ve toplumun güvenliği için yargıya karşı oluşan güven kaybının yeniden tesisi" başlığıyla yapılan toplantıya ayrıca HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Adalet Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Selahattin Menteş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Diyarbakır Adalet Komisyonu Başkanı Hayati Karaaslan ve Ankara'dan da çok sayıda hakim ve savcı katıldı.  Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bölgedeki birçok il ve ilçeden yargı mensuplarının istişare toplantısına katıldığını belirterek, şöyle dedi:
"Tüm yurttaşların güven duyacağı bir yargının oluşabilmesi için ve hak edenlerin hak ettikleri yerde olmasını nasıl tesis edebiliriz düşüncesi ile oluşan Yargıda Birlik Platformu'nun, yargının bütün renklerini temsil ederek, etnik köken, mezhep ve siyasi görüş ayrımı yapmaksızın görevi en liyakatlarına tevdii etmek yolundaki çalışmalarında başarılar diliyorum. Bireyin, toplumun ve geleceğimizin teminatı için Yargıda Birlik Platformu diyorum."
Toplantıda konuşma yapan Adalet Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Selahattin Menteş ise yargıda birlik sözünün başka bir söze hacet bırakmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Bir grup arkadaş ile birlikte, gönüllülük esasıs ile yargıda geldiğimiz nokta itibariyle yargının hak ettiği konumda olması amacıyla inisiyatif alarak hareket geliştirmeye çalıştık. Hareketimizin taban hareketi olması, meslektaşlarımızdan güç ve destek alması amacıyla bölgesel toplantılar yapmaya çalıştık. Bu toplantılarda arkadaşlarımızın görüş, öneri ve eleştirilerini alarak, hareketi şekillendirmeye çalışıyoruz. Hareketimiz taban hareketi olsun istiyoruz."
İstanbul Anadolu yakası Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç yargıda dağınıklık olduğunu söyledi. Topaç, yargıda bir güven sorunu olduğunu ifade ederken, şöyle konuştu:
"Maalesef yargının tüm karar ve işlemleri sorgulanır bir halde. Alınan tüm ciddi kararların meşruiyeti tartışılır halde. Tüm yargı kararlarının arkasında bir ideoloji aranır halde. Büyük hukukçu Yargıtay başkanımız Sami Selçuk'un ifade ettiği gibi; yargının meşruiyet debisi maaleesef diplerde. Yargı tüm bireylerin sığınabileceği en son limandır. Bu liman herkese güven vermelidir, herkese açık olmalıdır. Bu limana herkes demir atabilmelidir. Diyorum ki; gelin yargı mensupları olarak yeni güne 'merhaba' diyelim. Gelin yargı camiasında oluşan bu bahar iklimine hep beraber 'merhaba' diyelim. Gelin, yargıda hoşgörü, çok sesliliğe 'merhaba' diyelim. Düşünsel farklılıklarımızı, hayata farklı bakış açılarımızı, zenginliğimiz sayalım. Enerjimizi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını tesis etmek, yargı kurumunu ülkenin en güvenilir kurumu haline getirmek için harcayalım. Enerjiyle, coşkuyla hep birlikte Yargıda Birlik Platformuna destek olalım. Gelin bu fırsatı kaçırmayarak iyiye, güzele ve doğruya tam yol alalım."
Konuşmaların ardından toplantı basın mensuplarına kapalı devam etti. Toplantı sonunda gazetecilere dağıtılan ve Yargıda Birlik Platformu'nun anlatıldığı basın notunda dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Platformun tanıtımı amacıyla yazılan basın notunda "Yargıya olan güven kaybını durdurmak ve sonrasında güveni yeniden tesis etmek amacıyla farklı görüş ve fikri zenginliğe sahip Hakim ve Savcıların bir araya gelmesiyle platform kurulmuştur. Amacımız yargı yönetiminin belirli bir grubun tekelinden alınarak, liyakati esas alan ve kimseyi ötekileştirmeyen yeni bir yargı yönetimi tesis etmektir" denildi.
Platformun Konya, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Kayseri, Samsun ve Van'da 11 ayrı toplantı düzenlediği belirtilen bildiride, Diyarbakır'ın 12'nci toplantı olduğu kaydedildi. 
SS,FB(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)