DİYARBAKIR'da 5 aylık Sümeyye Çakmak'ın böbreklerinde tespit edilen taşlar, Dicle Üniversitesi Hastanesi Üroloji Kliniği'nde 'ultramini perkütan' yöntemi ile alındı.
Dicle Üniversitesi Hastanesi Üroloji Kliniği'ne getirilen 5 aylık Sümeyye Çakmak'ın iki böbreğinde çok sayıda taş olduğunu tespit eden doktorlar, anne ve babasının onayı ile hastayı ameliyata aldı. Bir saat süren ameliyatta, Türkiye ve dünyada sadece bir kaç merkezde uygulanabildiği belirtilen, ultramini perkütan, yöntemiyle bebekteki taşlar alındı. Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Sancaktutar, dünya ve Türkiye'deki sadece birkaç merkezde uygulanabilen bu yöntemi daha önce 30 hastada uyguladıklarını kaydederek, "Sümeyye bebeğimiz bize başvurduğunda yaptığımız tetkik ve tahlillerde hastamızın her iki böbreğinde çok sayıda büyük taşlar olduğunu tespit ettik. Bebeğimiz çok küçük olduğu için işin doğrusu hangi yöntemi kullanacağımız noktasında stres yaşadık. Çünkü hastamız 5 aylık bir bebekti. Normalde klasik yöntemlerle yapılan taş cerrahilerinde ya böbrek ciddi hasar görebilmekte veya ciddi kanama riskleri olabilmektedir. Bu kadar taşı çıkarırken böbrekte kanama olmadan bu imkanı sağlayan ultramini perkütan yöntemine başvurduk. Yaklaşık 1 saat süren bir ameliyatta 4 mm'lik bir kesi ile bebeğimizin sağ böbreğindeki taşları kırıp parçalayarak dışarı aldık. Hastamız sağlığına kavuştu ve ikinci gününde taburcu ettik. Sol böbreği de bir ay sonra ameliyat edilecek" dedi.
ÇOÇUKLARDA ÇOK İDEAL
Ultramini perkütan yöntemi hakkında bilgi veren Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yaşar Bozkurt ise, "Bu teknik ilk kez kliniğimizdeki ekip tarafından tanımlanmış bir yöntemdir. Bu konudaki çalışmalarımızı da bilimsel toplantılarda paylaştık. Bu yöntemde pediatrik minyatür endoskoplar, böbrek taşı tedavisi için yeni bir cihaz haline dönüştürülmektedir. Kliniğimizde en ileri çocuk endoskop altyapısı bulunduğu için böyle bir tekniği uygulama şansına sahibiz. Yaklaşık 4 mm'lik bir kesiden minik bir tüp yöntemiyle böbreğe ulaşabiliyoruz. Cihazlarımız çok ince ve ileri teknoloji olduğu için kanama riski çok az olmaktadır. Ayrıca bu yöntemde taşlar tamamen dışarı alınabilmektedir. Özellikle çocuklardaki böbrek taşı tedavisinde çok ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.
Sümeyye bebeğin annesi Gülbahar ve babası Nurullah Çakmak, ameliyatı yapan doktorlara teşekkür etti. MT(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)