DİYARBAKIR'da, BDP ve DTK tarafından cuma günü yapılacak nevruz kutlamaları için hazırlıklar sürüyor. 'Özgür önderlik, özgür Kürdistan' temasıyla kutlanacak nevruza Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yanı sıra bu yıl Gezi olayları sırasında gaz fişeğinden yaralanıp hastanede ölen Berkin Elvan'ın ailesinin de davet edildiği belirtildi. BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Öcalan'ın nevruzda okunacak mesajının henüz partilerine iletilmediğini söyledi.
BDP ve DTK'nın, Diyarbakır'da cuma günü 'Özgür önderlik, özgür Kürdistan' teması ile düzenleyeceği Nevruz kutlamaları için nevruz parkında hazırlıklar tüm hazıyla sürüyor. BDP'nin görevlendireceği 10 bin kişinin güvenliğin sağlanmasında yardımcı olacağı parktaki dev platformlar giydirilirken, ses ve ekran kurma çalışmaları sürüyor. Bu yıl platforma uzak kalan parkın değişik noktalarına vinçlerin üzerinde ses düzenleri yerleştirilirken, 136 bin metrekarelik park alanındaki çalışmaların yarına kadar tamamlanacağı belirtildi. Bu yılki kutlamalar için Avrupa, Irak ve Suriye'den bir çok konuk davet edilirken, davet edilenler arasında Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, KYB, Suriye'deki PYD eş başkanları da davet edildi. Diyarbakır'daki kutlamalara bu yıl Berkin Elvan'ın ailesi de davet edildi.
ÖCALAN'IN MESAJI OKUNACAK
Geçen yıl İmralı Adası'ndan "Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun noktasına geldik" diye mesaj gönderen Abdullah Öcalan'ın bu yıl da yine Diyarbakır nevruz kutlamalarından okunmak üzere bir mesaj göndereceği belirtildi. Öcalan'ın bu yılki mesajında çözüm sürecinde geçen bir yılın değerlendirileceği belirtildi. Öcalan'ın mesajının yarın akşama kadar Adalet Bakanlığı tarafından BDP'ye teslim edileceği ve kutlamalarda bir BDP'li vekil tarafından okunacağı öğrenildi.
ALAN YARIN TERTİP KOMİTESİNE TESLİM EDİLECEK
Nevruz kutlamalarının yapılacağı Nevruz Parkındaki çalışmalar devam ederken, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Fecri Tayfur, alandaki hazırlıkları yarına kadar tamamlayıp alanı tertip komitesine teslim edeceklerini söyledi. Tayfur, 1 milyondan fazla kişinin kutlamalara katılmasını beklediklerini, alanın değişik bölgelerine dev ekranlar yerleştirererek, platfordan uzakta kalanların kutlamaları canlı görmesini sağlayacaklarını belirterek, kutlama günü 10 bin kişinin görevlenderileceğini söyledi.
NEVRUZ AFİŞLERİ ASILDI, BİLDİRİLER DAĞITILDI
Nevruz kutlamaları ile ilgili hazırlanan afişler kentteki bir çok billboarda asılırken, tertip komitesi üyeleri ise bugün nevruz davet bildirilerini vatandaşlara dağıttı. Diyarbakır'da Nevruz çağrı bildirilerini dağıtan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, dünyanın her yanında yaşayan Kürtler için Diyarbakır nevruzunun özel bir yere sahip olduğunu belirtirek, "Bu yıl da Nevruz böyle olacak. Biz inanıyoruz ki son gelişmeler ile birlikte, Rojava'daki gelişmelerle birlikte, Türkiye'deki gelişmelerle birlikte bu nevruz özgürlük nevruzu olacaktır. Bu nevruzun bu senenin özel anlamı budur. Halkımız, kendisine reva görülen kölelik zincirlerini birer birer kırıyor, özgürlüğüne doğru yürüyor. Bu nedenle sloganımızı 'Özgür Kürdistan özgür önderlik' olarak belirledik. Halkımızın önderliğini yapan sayın Öcalan'ın özgürlüğü dogrultusunda en güçlü mesajların verildiği ve güçlü bir duruşun ortaya çıkarıldığı bir Nevruz olacaktır. Halkımızın bu meydanda Kürt halk önderi sayın Öcalan'ın özgürlüğü konusunda en güçlü çıkışı yapmalıdır" dedi.
Kışanak, nevruzda okunacak olan Öcalan'ın mesajının henüz partilerine teslim edilmediğini de ifade ederek, "Fakat şunu söyleyebiliriz, bu mesajın kamuoyuna, dünya kamuoyuna ulaşması gerekiyor. Geçen yıl açıklanan bu deklarasyon dünyada taktir ile karşılanmıştır. Yaşanan gelişmeler nedeniyle yeni bir durum değerlendirmesi ve geleceği dair yeni bir perspektife ihtiyaç vardır. Bu nedenle sayın Öcalan'ın mesajın ulaşması son derece hayati ve önemlidir" dedi.

FA,BB(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)