Ramazan YAVUZ / DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da Dicle Üniversitesi'nin Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri'nde yer alan kampüs alanındaki ağaçların kesilmesine karşı, üniversite öğrencilerinin başlattıkları eylem geceleri de devam ediyor. Ağaçların kesildiği yerde çadır kuran öğrenciler eylem yerini terk etmiyor, ateş yakarak sabahlıyor.
Diyarbakır'ın akciğeri olarak görülen 180'in üzerinde kuş türünün yaşadığı Hevsel Bahçeleri'nin Dicle Üniversitesi kampüsü içinde yer alan bölümünde ağaçların kesilmesi üzerine, Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği'ne (DÖDEF) üye öğrencilerin başlattığı İstanbul Taksim Gezi benzeri eylem 5'inci gününe girdi. Eylem alanında çadır kurup, ağaç kesiminden geriye kalan kütüklerle çamurlu alanda kendilerine yol açan öğrenciler, kendi aralarında topladıkları paralarla eyleme katılanlara sabah, öğlen ve akşam kumanya dağıtıyor. Onlarca yıllık ağaçların kesilmesinden sonra doğa katliamını andıran görüntülerin oluştuğu, türkülere konu olan Hevsel Bahçeleri'nde eylem yapan öğrenciler, gece de eylem yerini terk etmeyerek yaktıkları ateşin başında halaylar çekip, Kürtçe türküler söyleyerek sabahlıyor. BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt de, gece ziyaret ettikleri öğrenciler ve vatandaşlarla ağaç kıyımına karşı halay çekti.
EYLEM GİDEREK BÜYÜYECEK
BDP Diyarbakır Milletvekili Nursal Aydoğan, Hevsel Bahçeleri'nin 8 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Hevsel Bahçeleri Diyarbakır için çok önemlidir. Amed(Diyarbakır) deyince akla Hevsel Bahçeleri gelir. Bir kültür var burada. Şimdi bu kültür yok edilmek isteniyor. Üniversite ile TOKİ'nin ve Valiliğin ortaklaşa bir prjoesi ile Hevsel Bahçeleri yerleşim alanlarına açılmak isteniyor. Tabii ki gençlik ve halkın tepkisi çok büyük. Çünkü hevsel bahçeleri tarihi geçmişiyle UNESCO tarihsel mirasına aday gösterilmiş bir yer. Bu çaba sürerken aniden bu bölgenin talana açılması, konut alanlarına açılması bir takım insanlara peşkeş çekilmeye çalışılması elbetteki asla kabul edilemez."
VALİLİK 'BİZİMLE İLGİSİ YOK' DEMİŞTİ
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kesimi ve beraberinde başlayan eylemle ilgili yaptığı açıklamada, ağaç kesiminin üniversitenin kendi iç çalışması olduğunu ve kendileriyle bir ilgisinin olmadığını belirtmişti. Dicle Üniversitesi yetkilileri ise, kendi arazisinde bulunan 10 bin ağacın, Diyarbakır Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, yangın tehlikesi ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kesildiği yönünde açıklama yapmıştı.
RY(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI